Jaarverslag verbindt werkgeverscommissie met de raad

Jaarverslag verbindt werkgeverscommissie met de raad

Het is belangrijk dat de werkgeverscommissie verbonden blijft met de raad. Door middel van een jaarverslag kan de werkgeverscommissie verantwoording aan de raad afleggen over het werk dat verricht is in een jaar. Daarnaast blijft de raad zo op de hoogte van de werkzaamheden van de werkgeverscommissie. Deze tips en adviezen volgen uit het filmpje ‘Het informeren door de werkgeverscommissie van de raad’ gemaakt door Petra Habets Advies & Ontwikkeling in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Het blijkt lastig te zijn voor de werkgeverscommissie om periodiek de raad op de hoogte te houden van haar werkzaamheden. Arjen Maathuis, gemeenteraadslid in Almelo, zegt hierover: ‘Het is voor een werkgeverscommissie geen doen om alle fractievoorzitters langs te gaan en om periodiek te vragen waar behoefte aan is.’ Volgens Maathuis is dat ook geen primaire taak voor de werkgeverscommissie. ‘Onze primaire taak is het raadslidmaatschap. De werkgeverscommissie is een belangrijke taak, maar het is geen hoofdactiviteit van een raadslid.’

Jaarverslag en nieuwsbrief

Door middel van een jaarverslag kan de raad nota nemen van wat de werkgeverscommissie gedaan heeft in een jaar, zo geeft Douwe Oosterveen, gemeenteraadslid in De Wolden, aan. Ook een nieuwsbrief kan ervoor zorgen dat de werkgeverscommissie in contact blijft met de raad, zo blijkt uit ‘Het informeren door de werkgeverscommissie van de raad’.  Martin Sagel, gemeenteraadslid in Assen, zegt hierover: ‘Wij maken gebruik van een nieuwsbrief die via de griffier, in opdracht van de werkgeverscommissie, één keer in de twee maanden naar de raad gaat’.

Effectief en efficiënt functioneren van de raad

De werkgeversfunctie van de raad is een belangrijke rol, omdat de griffie een essentiële rol speelt in het effectief en efficiënt functioneren van de raad. Voor het sterk en krachtig functioneren van de raad en daarmee voor het aanzien van de lokale democratie is een goede ondersteuning essentieel. Onderschatting van de werkgeversrol is daarom niet in het belang van de raad.

Werkgeverstool

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden heeft op 11 april de werkgeversfilmpjes over de rol van de raad gepresenteerd. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden hoopt hiermee de bewustwording van de werkgeversrol van de raad te vergroten.

Klik hier om het filmpje over het informeren door de werkgeverscommissie van de raad te bekijken.

Eerder verschenen de volgende berichten in deze serie over de Werkgeverstool op de website:

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden organiseert met de Vereniging van Griffiers in 2016 regionale kennissessies voor raadsleden uit werkgeverscommissies. In juni vinden twee van dit soort bijeenkomsten plaats in Sint-Michielsgestel (15 juni) en Brunssum (30 juni). Meer informatie daarover is via deze link te vinden. Aanmelden voor deze bijeenkomsten kan door een e-mail te versturen naar info@raadsleden.nl.