“Je moet mensen weer eigenaar maken van de vraagstukken waar we voor staan”
Als gemeenteraadslid ben je de verbinding tussen de gemeente en de inwoner, een functie die in gepolariseerde tijden des te belangrijker is. Dat stelt Abdullah Uysal , vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Hij sprak hierover met de Vereniging van Griffiers en het artikel is te lezen in het Jaarboek Griffiers 2024. Vanuit zijn persoonlijke ervaringen in de Dordtse raad deelt hij zijn visie op de rol van het raadslid als verbinder.
Inwoners worden steeds mondiger en dat is goed voor de democratie; meningen mogen botsen en er mag scherp gedebatteerd worden. Echter stelt Uysal, wint de hardheid van het debat het vaker van de nuance. Dit komt volgens hem door technologie als sociale media. Er is veel meer informatie beschikbaar, echter is het lastig te onderscheiden wat waar en onwaar is. Zeker wanneer dit samen gaat met een afbrokkelend vertrouwen in de democratische instituties die voor de burger de knoop door moeten hakken. Om dit te herstellen pleit hij voor meer eigenaarschap bij burgers.
Eigenaarschap
De afgelopen jaren zijn veel van de maatschappelijke problemen en diensten verschoven van de gemeenschap naar de markt en de overheid. Daardoor voelen de burgers zich niet meer betrokken bij de onderwerpen die hen aangaan. Uit zijn betrokkenheid wil Uysal daarom de burger weer eigenaar maken van de maatschappelijke problemen die er spelen. Dit kan door een brug te slaan tussen de inwoners, maatschappelijke organisaties en de gemeente zelf. Naast de eigen mening of die van de achterban te vertellen in de raad, is het goed om ook bewust te zijn van bij het onderwerp betrokken burgers.
"Je hebt pech deze keer. Succes volgende keer"
Alhoewel het goed is om contact te onderhouden met de inwoners, betekent dit ook dat je soms slecht nieuws moet brengen. In een democratie heb je altijd verliezers, maar er komt weer een moment waarop verliezers wel weer winnen. Des te belangrijker is het om dat ook aan hen uit te leggen en de argumenten en redenen voor de beleidskeuzes te geven. Hiervan geeft het Dordtse raadslid een actueel voorbeeld. Nadat de coalitie had ingestemd met de komst van een AZC werd er door omwonenden een bijeenkomst georganiseerd om hun onvrede te uiten. Doordat Abdullah zich verantwoordde voor het besluit dat in de raad was genomen nam het begrip voor de keuze toe: “Inwoners moeten ervaren dat hun wensen en verlangens meegenomen zijn.”
Participatie en de griffie
Voldoende ondersteuning voor de griffie is belangrijk als de gehele raad lokaal werkbezoeken wil organiseren. Hoewel dit extra investering vergde, is Uysal erg tevreden over de effecten van werkbezoeken. Als je de moeite neemt om naar mensen toe te gaan en te luisteren, neem je aan de voorkant veel weerstand weg.’ Wel is het raadslid oplettend bij participatietrajecten, hier zijn het vaak dezelfde mensen die de weg naar de gemeente weten te vinden. “Uiteindelijk is het toch aan jezelf als raadslid om het algemeen belang te dienen en rekening te houden met de belangen van de specifieke groep waarop het beleid effect heeft.”
Meer informatie
Wil je het complete interview met Abdullah Uysal lezen? Klik hier om het jaarboek van griffiers te openen.
Binnen de online leeromgeving vind je in leerlijn 6 alles over de omgang tussen raad en burger, klik hier om naar de online leeromgeving te gaan.