Meer raadsleden in bestuur en commissies VNG

Meer raadsleden in bestuur en commissies VNG

Raadsleden die interesse hebben in lobby- en belangenbehartigingswerk voor raadsleden binnen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kunnen reageren op één van de 226 vacatures in het bestuur of in een vaste beleidscommissie.

De expertise en visie van de raadsleden is van groot belang voor de kwaliteit van de commissies en het bestuur. De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente en dient evenredig daarom een vertegenwoordigende plek en positie te hebben in het bestuur en de commissies van de VNG, vindt de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Meer raadsleden

De afgelopen vier jaar was het aandeel raadsleden in zowel het bestuur van de VNG als de commissies te laag. Naast de Commissie Raadsleden en Griffiers ging het zowel bij het VNG-bestuur als de andere commissies om een vertegenwoordiging van niet meer dan twee raadsleden. Dit aantal moet fors omhoog: minimaal vijftig raadsleden in het bestuur en commissies van de VNG voor de periode 2022-2026. Dit zou neer moeten komen op vijf raadsleden per commissie, en tenminste vijf raadsleden in het VNG-bestuur.

Meer informatie en aanmelden

Wanneer je als raadslid interesse hebt om zitting te nemen in één van de commissies of het bestuur van de VNG kan de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden een aanbevelingsbrief opstellen. Mail naar info@raadsleden.nl onder vermelding van “Aanbeveling VNG”. Kandidaat stellen kan tot uiterlijk donderdag 2 juni 2022.

Voor meer informatie over de vacatures en kandidaatstelling klik hier

Over de bestuurlijke rol van raadsleden in provinciale, regionale en landelijke besturen van verenigingen, is meer te lezen in het rapport 'De bestuurlijke rol van de raad'  van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.