U bent hier

Oproep: ambassadeurs gezocht! 

Agressie en intimidatie tegenover raadsleden is onacceptabel. Om raadsleden hierbij te ondersteunen heeft de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden het ambassadeursnetwerk opgezet. Deze (voormalig) raadsleden bieden een luisterend oor en geven advies om raadsleden die hiermee te maken krijgen te ondersteunen. Is het ambassadeurschap iets voor u?

Agressie, intimidatie en andere ondermijnende gedragingen mogen niet getolereerd worden in een democratie. Het is belangrijk dat raadsleden als essentiële schakels in de lokale democratie ongehinderd kunnen uitkomen voor hun standpunten, ook als dit weerstand oproept. Gedrag dat erop gericht is de positie van raadsleden te ondermijnen, is te allen tijde onacceptabel.

Aan de orde van de dag

Toch is dat momenteel aan de orde van de dag. Uit onderzoek blijkt dat ruim een derde van de raadsleden (36%) te maken heeft gehad met verbale intimidatie, 14% van de raadsleden geeft bovendien aan beïnvloeding uit de onderwereld te signaleren. Wanneer raadsleden zich geïntimideerd of bedreigd voelen of te maken krijgen met integriteitskwesties, is het van belang dat zij bij een vertrouwenspersoon terecht kunnen.

Regioambassadeurs

Zo zal er in het netwerk voor ieder raadslid een regioambassadeur beschikbaar zijn. Dit netwerk zal bestaan uit mensen die affiniteit hebben met raadwerk. Dit zorgt ervoor dat deze regioambassadeurs zich goed in de verhalen, dillema’s en zorgen van raadsleden voor kunnen inleven.

Iets voor u?

Bent u geïnteresseerd om regioambassadeur te worden? Lees dan gerust het functieprofiel voor meer informatie. Bij vragen kunt u contact opnemen met Bart de Roo