Raadsleden bedankt!

Raadsleden bedankt!

Vandaag is het de Dag van de Lokale Democratie. Een mooie dag om stil te staan bij wat lokale democratie is en wat het betekent om onderdeel uit te maken van een democratisch systeem. Ter gelegenheid daarvan bedankt de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden alle raadsleden voor het werk dat zij verzetten. En we lanceren vandaag de animatie 'Wat doet een raadslid?'.

Raadslid zijn is wel even wat anders dan andere banen. Raadsleden hebben de taak om op te komen voor de belangen van hun inwoners. Ze kunnen daarbij voor best lastige dilemma’s komen te staan en moeten belangen tegen elkaar afwegen. Raadsleden overleggen dan ook veel met organisaties in de gemeente en inwoners om met eigen ogen te zien hoe het gaat en wat er leeft. 

Een sterke raad doet er toe!

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden wil van deze dag gebruik maken om raadsleden in heel Nederland te bedanken voor het werk dat zij verrichten in hun gemeente. Het is belangrijk en verantwoordelijk werk want de gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. De gemeenteraad geeft aan wat er in een gemeente moet gebeuren en ziet toe op het werk van de burgemeesters en wethouders.

Naast baan of opleiding

Uit recent onderzoek blijkt dat ruim 71 procent van de raadsleden tijd maken voor hun rol in het bestuur van de omgeving terwijl zij ook gewoon een baan hebben of een opleiding volgen. Zij die naast hun positie als raadslid ook een baan hebben werken gemiddeld meer dan 34 uur per week. Wat betekent dat zij wat anders kostbare vrije tijd zou zijn, spenderen om te werken aan het verbeteren van de lokale leefomgeving. Daarom is een bedankje vandaag meer dan op zijn plaats. 

Digitale leeromgeving

De animatie 'Wat doet een raadslid?' is te vinden op de digitale leeromgeving voor raadsleden.