U bent hier

Raadsleden en veiligheid: dossier opvang vluchtelingen

De stroom vluchtelingen naar Nederland is de afgelopen tijd flink toegenomen. Dit brengt veel teweeg in de Nederlandse samenleving. Variërend van mensen die de helpende hand uitsteken tot hevige protesten tegen de komst van asielzoekers. De reden van protest is vaak angst dat de veiligheid in de omgeving van het asielzoekerscentrum wordt bedreigd. Wat is de rol van raadsleden bij de komst van de asielzoekers? Wie bepaalt er bijvoorbeeld of er een AZC in de gemeente komt?

De website Raadsleden en Veiligheid lanceerde onlangs een nieuw dossier waarin antwoord wordt gegeven op veel actuele vragen en biedt het een vindplaats voor diverse relevante documenten. Daarnaast worden er praktijkvoorbeelden aangehaald, wordt er aandacht besteed aan wet- en regelgeving en worden de ketenpartners in beeld gebracht. Meer informatie daarover is hier te vinden op de website Raadsleden en Veiligheid.

Veiligheid in roerige tijden

Wat kan een gemeente doen aan de veiligheidsbeleving van haar inwoners zonder dat dit tot spanningen in de wijken hoeft te leiden en hoe kijken we in het algemeen aan tegen de toekomst van het lokale veiligheidsbeleid waar gemeenteraad en het bestuur een belangrijke taak te vervullen hebben? Deze en andere vragen zullen besproken worden in een speciale bijeenkomst van burgemeesters en raadsleden op 11 december in Utrecht, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden in samenwerking met het CCV. Meer informatie daarover is hier te vinden.