Raadsleden van Nederland: Michel van Elck

Raadsleden van Nederland: Michel van Elck

Wat drijft raadsleden? Wat geeft hen de energie en motivatie om zich in te zetten voor de samenleving? En welke instelling en idealen nemen zij mee de raadszaal in? In de serie Raadsleden van Nederland vertellen raadsleden hun verhaal. Deze week Michel van Elck, raadslid voor Leefbaar Rotterdam over verwensingen en bedreigingen.

Aflevering 21: verwensingen en bedreidingen

“Het is niet zo dat ik het wekelijks meemaak, maar verwensingen krijg ik via mailtjes of sociale media vaak naar mijn hoofd geslingerd. Ik ben dan een xenofoob, een rassenhater en ik moest maar beter doodgaan. Zelfs de Tweede Wereldoorlog wordt er zo nu en dan bijgehaald.

“Om nou te zeggen dat het me niks doet, gaat te ver. Je slaat dat soort reacties op de een of andere manier wel op. Maar meer dan dat is het niet. Ik ben er nooit mee naar de burgemeester of de politie gegaan, daar vind ik het allemaal niet ernstig genoeg voor. Alert ben ik wel. Ik ben lid van de partij waarvan de voorman destijds is vermoord. Vanwege Pim Fortuijn ben ik de politiek ingegaan en vanwege hem blijf ik gewoon zeggen wat ik vind.

“Het is vanzelfsprekend dat ik me, zowel qua inhoud als toon, niet aanpas vanwege de agressieve reacties van anderen. Als je dat wel doet, dan kun je geen gemeenteraadslid meer zijn. Ik hou van een fel debat, waarbij je op het scherpst van de snede met anderen van gedachten wisselt. Dat mag stevig, zolang het ook maar met respect gebeurt. En wat mij betreft schud je elkaar de hand na een raadsvergadering en kan je na afloop met je opponent ook prima een colaatje of een biertje drinken.

“Ik vind niet dat politici de agressie vanuit het publiek aan zichzelf hebben te wijten. Dat het komt omdat wij zelf zo fors uitpakken. Dat is echt onzin. We zijn raadslid om in vrijheid te kunnen zeggen wat we vinden. En dus blijf ik dat doen. Ik hoop dat alle raadsleden van alle partijen dat zullen blijven doen. Dat er gewaakt wordt over de vrijheid van het spreken.

“Meestal negeer ik onbehoorlijke reacties. Heel soms stuur ik een berichtje terug en probeer ik zo het gesprek aan te gaan. Dat leidt steevast tot niks. Er komt dan geen reactie meer. Mijn advies aan raadsleden die het slachtoffer zijn van bedreigingen en andere agressie: wees alert en maak er melding van als het echt te erg wordt. Maar laat je vooral niet leiden door wat mensen zoal roepen. Blijf jezelf. Zeg wat je wilt zeggen.”

Raadsleden van Nederland

In de serie Raadsleden van Nederland komen raadsleden met hun verhaal aan bod. Zij vertellen wat hun drijfveren zijn en wat zij willen leren. De volgende in de reeks is Barend Tensen, fractievoorzitter van het CDA in Katwijk. Eerder verschenen: