Raadslid Alex Engbers: "Blijf een beetje fris van geest"

Raadslid Alex Engbers: "Blijf een beetje fris van geest"

Raadswerk in de grote stad vergt veel tijd. Hoe houd je het een beetje binnen de perken en slaag je erin om je raadswerk te combineren met je gewone werk en (eventueel) je gezin? De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden sprak met raadsleden uit grote steden en bracht hun ervaringen en adviezen bij elkaar in de bundel "Raadslid in de grote stad".

We trappen af met Alex Engbers, schrijver/publicist en raadslid te Amersfoort voor het CDA.

Niet meer scherp

Engbers’ tip: ‘Het is volgens mij ongelooflijk belangrijk dat je fris van geest blijft. Ik vind dus ook: stop met die gekkigheid van ‘s avonds vergaderen. Dat vind ik echt idioot.’ Zeker voor raadsvergaderingen geldt dat. ‘We gaan soms door tot half twee ‘s nachts. En dan beslis je over echt belangrijke dingen. Dat kán gewoon niet. Waarom niet? Omdat mensen niet meer scherp zijn. Omdat er irritatie komt. Als je een stad bestuurt van 550 miljoen euro en het lot van 160.000 mensen, moet je dat prime time doen.’ Overigens vindt ook zijn vrouw het avondwerk ‘een ramp en dat snap ik. Dat is gewoon echt niet gezellig. Dat compenseren we door op woensdag of vrijdag samen naar een museum te gaan.’

Meer informatie:

De bundel “Raadslid in de Grote Stad” is digitaal te lezen. Gedrukte exemplaren worden door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden verspreid tijdens fysieke bijeenkomsten.  De bundel bevat 29 interviews met raadsleden uit grote gemeenten. De raadsleden vertellen hoe ze in verbinding blijven met de inwoners, hoe ze het raadswerk en de rest van hun werkzame en persoonlijke leven met elkaar combineren en over hoe de positie van de raad versterkt kan worden.