Raadslid Jan Dirk van der Borg: “Ik spreek inwoners liefst collectief”

Raadslid Jan Dirk van der Borg: “Ik spreek inwoners liefst collectief”

Fulltime raadslidmaatschap: Jan Dirk van der Borg, fractievoorzitter van het Apeldoornse CDA zou er niet tegen zijn. “Wil je je werk serieus nemen met al die complexe taken die gemeenten krijgen, dan moet je daar naartoe”, vertelt hij in de bundel “Raadslid in de grote stad” van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Naast raadslid (24 uur per week) is Van der Borg directeur van de landelijke CDA-bestuurdersvereniging (28 uur), voor onder andere CDA-wethouders en -raadsleden.

Voeten in de klei

“Voeten in de klei” is naar zijn idee “”wonen in een gemeente en weten wat er speelt.” Het gros van de raadsleden werkt in een andere gemeente. “Fulltime raadsleden zijn waarschijnlijk méér in de gemeente aanwezig.”

Emotie in berichten

In zijn eigen gemeente onderhoudt hij contacten met inwoners veelal via mail en social media, vooral Twitter. “Als er emotie in berichten zit, neem ik altijd contact op.” Verder stuurt de fractie haar leden de wijken in aan de hand van een activiteitenagenda. “Vaak zijn dat wijkraadvergaderingen, herdenkingen of inloopavonden. Je moet ervan wegblijven om als partij individuele belangen te behartigen.”

Meer informatie

De bundel "Raadslid in de grote stad" is digitaal te lezen. Gedrukte exemplaren worden door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden verspreid tijdens fysieke bijeenkomsten. De publicatie bevat 29 interviews met raadsleden uit grote gemeenten. De raadsleden vertellen hoe ze in verbinding blijven met de inwoners, hoe ze het raadswerk en de rest van hun werkzame en persoonlijke leven combineren en over hoe naar hun idee de positie van de raad versterkt kan worden.

Wanneer je als raadslid wilt weten wat er nodig is om je volksvertegenwoordigende en andere rollen uit te voeren, vul dan de competentietest voor raadsleden in. Deze test geeft je inzicht in je sterke en minder sterke punten.