Raadslid Rob Duiven: “Tijdens recessen halen we de schade in”

Raadslid Rob Duiven: “Tijdens recessen halen we de schade in”

Zestien tot twintig uur kost het raadswerk Rob Duiven wekelijks. Vier avonden zijn doorgaans met politiek bezet, rekent hij voor in de bundel “Raadslid in de grote stad” van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

“Rond grote debatten ben ik ook in het weekeinde de nodige tijd kwijt. Dan is zondag mijn politieke dag”, aldus het VVD-raadslid uit Zoetermeer, dat fulltime werkt als ambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid. “Het is wel eens passen en meten, maar de kinderen zijn het huis uit. Het voordeel van raadswerk is dat het in je eigen plaats is. Er zit doorgaans weinig reistijd bij.”

Samen warme maaltijd

“Wat scheelt is dat hij bijna altijd samen met zijn vrouw de warme maaltijd nuttigt. Als dat zou wegvallen, zou zijn vrouw daar ‘minder begrip’ voor kunnen opbrengen. Een voordeel is verder dat het meeste raadswerk goed te plannen is. “De vrijdag probeer ik politiek vrij te houden. En bij voorkeur ook de zaterdag. Dat lukt niet 100 procent, maar daar houd ik in het programma rekening mee. Dat we zaterdag samen dingen doen en uiteraard in de recesperiodes, dan halen we even de schade in.” Al met al past het zo goed, dat hij zich opnieuw kandidaat heeft gesteld. ‘Dat heb ik wel met mijn vrouw overlegd. Ik kan het zelf wel leuk vinden, zij moet het ook een goed plan vinden.’

Meer informatie

De bundel "Raadslid in de grote stad" is digitaal te lezen. Gedrukte exemplaren worden door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden verspreid tijdens fysieke bijeenkomsten. De publicatie bevat 29 interviews met raadsleden uit grote gemeenten. De raadsleden vertellen hoe ze in verbinding blijven met de inwoners, hoe ze het raadswerk en de rest van hun werkzame en persoonlijke leven combineren en over hoe naar hun idee de positie van de raad versterkt kan worden.