Samenwerken aan goede omgangsvormen in de raad

Samenwerken aan goede omgangsvormen in de raad

De omgangsvormen en de wijze van debatteren in de raad (op de persoon of op de inhoud) is een verantwoordelijkheid van raad en raadsvoorzitter. In Sittard-Geleen werd de verantwoordelijkheid voor de omgangsvormen expliciet bij de raad gelegd. Daarentegen werd in Almelo de raad door de nieuwe burgemeester Richard Korteland ‘in therapie’ gestuurd omdat er sprake was van persoonlijke verwijten, intimidatie en manipulatie. ‘Uw rol als raadslid kunt u alleen op een goede manier invullen als er sprake is van vertrouwen en veiligheid binnen uw raad’, stelde Korteland in een brief aan de raadsleden.

‘Als gemeenteraad heeft u een voorbeeldrol. Uw gedrag en onderlinge samenwerking heeft effect op de werking en uitstraling van de lokale democratie’ stelde Burgemeester Korteland. Slechte omgangsvormen in de raad verhinderen daarbij niet alleen het interne functioneren maar zorgen ook voor een verlaagd vertrouwen in de lokale democratie en uitvoering. De raad en de gemeente zijn als collectief gebaat bij een wederzijds respectvol debat en goede relaties.

Burgemeester als hulpkracht

De raad staat daarbij niet alleen en kan hulp inroepen. De burgemeester kan als voorzitter van de vergadering een goede steun zijn bij het bewaren van goede omgangsvormen. Vanuit zijn rol als burgemeester kan hij het reglement van orde toepassen en normeren welke uitingen onwenselijk of over het randje zijn. De burgemeester in Almelo reageerde proactief op de ontstane chaos door de raad te begeleiden om de omgangsvormen te verbeteren. De Almelose raad stelt nu onder leiding van voormalig minister Arie Slob en communicatiedeskundige Jonathan van der Geer een samenwerkingsprogramma op. Hierin wordt niet slechts de relatie tussen elkaar maar ook de omgang met bijvoorbeeld het college en de inwoner besproken.

Bijeenkomsten

De rol van raadslid en burgemeester (raadsvoorzitter) voor goede omgangsvormen komt aan bod in een tweetal bijeenkomsten onder de titel “Raadslid als het goede voorbeeld” op 20 november in Tilburg en 21 november in Deventer. Bij deze bijeenkomsten, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, gaan we samen in gesprek over wat het belang is van de omgang in de raad tussen raadsleden voor het gezag van de raad in dorp en stad.

Aanmelden

Wil je meepraten en meedenken over het belang van goede omgangsvormen en hoe de raad het goede voorbeeld kan geven, meld je dan aan voor de bijeenkomst in Tilburg of Deventer.

Meer informatie

Wil je meer weten over de rol van de burgemeester en omgangsvormen? Klik dan hier voor het essay Politiek is grenzenwerk van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) naar aanleiding van een onderzoek over de omgangsvormen en de wijze van debatteren in de raad van Sittard-Geleen: Raad is verantwoordelijk voor omgangsvormen, niet de burgemeester | Nederlandse Vereniging voor Raadsleden

Voorzitter Hanneke Willemstein sprak recentelijk over dit onderwerp in spraakmakers. Wil je meer weten? Klik hier 

Wil je meer weten over de casus in Almelo? Lees hier het artikel van binnenlands bestuur, en hier de brief die naar de raad is gestuurd.