Sluitende gemeentebegroting onder hoogspanning

Sluitende gemeentebegroting onder hoogspanning

Donkere wolken boven de Nederlandse lokale politiek. Gemeenten moeten namelijk rekening houden met een te verwachten miljardentekort in 2026. Het gevolg: rood gekleurde begroting in 2027 en een bedreiging voor de slagkracht van gemeenten.

De te verwachten tekorten staan tegenover het groeiende aantal taken dat door de gemeenten zal moeten worden opgepakt. “De balans is zoek”, concludeert BDO Accountants & Adviseurs, die het onderzoek hebben uitgevoerd naar de financiële positie van gemeenten. Daaruit blijkt onder meer dat voor 285 gemeenten na 2026 een begroting in het rood verwacht wordt.

Niet langer pikken

“Wanneer door dit soort financiële zaken en inhoudelijke ontwikkelingen het raadslidmaatschap onaantrekkelijk wordt, is dat zorgelijk. Wij zijn geen raadslid geworden om de hele tijd te moeten vaststellen: we kunnen niets en we mogen niets” zegt vicevoorzitter Abdullah Uysal van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Hij roept raadsleden in gezamenlijkheid op een signaal af te geven aan de Rijksoverheid. “Het is misschien tijd dat we als gemeenteraden zeggen: tot hier en niet verder. We moeten het Rijk daarom laten weten dat we het niet langer pikken”

Zonder geld geen gemeenten

Het actiecomité Raden in Verzet, die de tekorten eerder aan de kaak heeft gesteld, roept raadsleden daarom op om in actie te komen en het manifest 'Zonder geld geen gemeenten' te ondertekenen. Op zaterdag 27 januari zal in het stadhuis van Utrecht het manifest besproken worden.

Meer informatie

De benchmark ‘Onbalans taken en middelen bedreigt slagkracht gemeenten’ van BDO is hier terug te vinden.