Tijdelijke wet digitale beraadslaging verlengd tot 1 mei

Tijdelijke wet digitale beraadslaging verlengd tot 1 mei

Gemeenteraadsleden mogen waarschijnlijk tot 1 mei digitaal vergaderen. Demissionair minister Ollongren kondigt in een Kamerbrief aan dat ze van plan is de 'Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming' opnieuw te verlengen, nu tot ten minste 1 mei.

Dit betreft de vierde verlening van de tijdelijke wet. De minister geeft in haar brief aan dat met de huidige besmettingscijfers is voldaan aan de voorwaarden voor verlenging van de tijdelijke wet, namelijk dat de gezondheidssituatie daarom vraagt.

Meer dan een jaar tijdelijk

De 'Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming' trad vorig jaar op 9 april in werking. De laatste verlenging was op 9 december 2020, toen werd besloten de wet te verlengen 1 maart 2021.
Nu informeert de minister de Kamer dat ze van plan is de werking van de tijdelijke wet, gelet op artikel 7.1, opnieuw met twee maanden te verlengen tot ten minste 1 mei 2021. 

Verzoek

De minister geeft in haar brief aan dat ze haar voornemen mede baseert op het nadrukkelijke verzoek van de VNG, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, de Wethoudersvereniging en de Vereniging van Griffiers van 23 september 2020 om de wet na 1 november te verlengen. In deze brief wordt de verwachting uitgesproken dat er een cyclische behoefte aan digitaal vergaderen blijft bestaan tot er een structurele oplossing voor Covid-19 is gevonden.

Meer informatie

- de Kamerbrief dd 15/1/2021.
- Meer weten over digitaal vergaderen in de dagelijkse praktijk? Je vindt het in de digitale leeromgeving, met oa
   - het webinar Online vergaderen en besluiten voor raadsleden,
   - het handboek Virtueel vergaderen van John Bijl en Victor Vlam.