Wat kan en mag de raad geheimhouden?

Wat kan en mag de raad geheimhouden?

Het werk van de gemeenteraad vindt in de openbaarheid plaats. De kiezers moeten immers de door hen samengestelde gemeenteraad kunnen volgen bij zijn werkzaamheden. Toch zijn er uitzonderingen. In welke situaties deze uitzonderingen gelden, is te zien in het nieuwe videocollege over geheimhouding in de leeromgeving voor raadsleden.

De stukken en vergaderingen zijn in beginsel voor iedereen toegankelijk. Maar er zijn uitzonderingen; vergaderingen kunnen achter gesloten deuren plaatsvinden en stukken kunnen als 'geheim' worden aangeduid. Bij uitzondering komt het voor; pers en publiek zijn niet welkom bij de raadsvergadering. Afgelopen zomer was hier veel over te doen in de gemeente Westland, waar de gemeenteraad hals over kop moest terugkeren van vakantie voor een geheime raadsvergadering. Onder raadsleden was destijds veel onduidelijkheid over of het zomaar mocht wat het college deed. Het videocollege over geheimhouding geeft raadsleden een heldere uitleg over wanneer dit wel en wanneer dit niet kan.

Het videocollege wordt gegeven door Avelien Haan. Vorig jaar maakte zij voor de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden een reeksvan acht juridische kennisclips over wat de raad kan en mag volgens de Gemeentewet.

Digitale leeromgeving

De video is te zien in de digitale leeromgeving voor raadsleden, het online platform met vele modules, handreikingen, stappenplannen en andere hulpmiddelen voor raadsleden om te werken aan hun vaardigheden en kennis.