Controversiële onderwerpen mogen besproken worden. Daar worden besluiten uiteindelijk beter van.
Bas van der Voort, Oss
Bas van der Voort
Gemeente Oss
Raadslid sinds: 2014
Partij: Sociaal Sterk Oss
Hoofdberoep: Strategisch bestuursadviseur
Facebook
LinkedIn
Waarom ben je raadslid geworden?
Er is een hoop onrechtvaardigheid in de wereld. We moeten niet doen alsof dit een natuurverschijnsel is, onrechtvaardigheid is immers het gevolg van politieke keuzes. Ik probeer daarom actief mijn omgeving te veranderen, onder andere via de politiek. En wat is er nu logischer om hiermee te starten in mijn eigen leefomgeving. Mijn kinderen verdienen het om op te groeien in een gemeenschap waar we omkijken naar elkaar, waar ruimte is voor individuele groei, maar dit niet ten koste hoeft te gaan van de ander.
De omstandigheden maken immers de mens, laten we die omstandigheden dus menselijk maken.
De gemeenteraad is het hoogste politieke orgaan. Beleef je dat ook zo?
Ik beleef dat zo. In de gemeenteraad worden immers de besluiten genomen. De raad neemt besluiten die soms vergaand zijn voor de leefomgeving van onze inwoners. Hierbij dien ik het algemeen belang, maar dat neemt niet weg dat de belangen van een kleine groep inwoners zomaar geschonden mogen worden. Bij goede besluiten kijk je ook naar deelbelangen, proportionaliteit en de positie van een minderheid. Ik vind eerlijke politiek echter wel belangrijk: dat betekent ook het nemen van ‘niet populaire besluiten’ en uitleggen dat je soms ergens niet over gaat, al zou je dat willen. Inwoners hebben recht om dit eerlijke inzicht te krijgen.
Wat is volgens jou nodig om de gemeenteraad krachtiger en relevanter te maken?
De opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen vergroten. Natuurlijk is de gemeenteraad het hoogste orgaan, maar de tranen springen mij echter in de ogen wanneer ik zie dat bij gemeenteraadsverkiezingen slechts +/- 50% van de kiezers is komen opdagen. Dit is echter ook een verantwoordelijkheid van inwoners zelf: een democratie vergt immers wederzijdse inspanning en verantwoordelijkheden. Verder is een aantal randvoorwaarden van belang, zoals een goed functionerende griffie, een college die de raad vroegtijdig in positie brengt en raadsleden die bij voorkeur meer dan één termijn meegaan. Zo houd je ervaring en het netwerk vast, dit draagt bij aan de herkenbaarheid van raadsleden en de (historische) context in dossiers. Het goed ondersteunen van raadsleden is ook belangrijk, zo ook het uitbreiden van politiek verlof.
Wat voor type volksvertegenwoordiger ben jij?
Een volksvertegenwoordiger die gelooft in een rechtvaardigere samenleving. Dit is noodzaak, maar komt niet vanzelf. Ik werk hierbij vanuit de inhoud, maar geef die inhoud graag vorm samen met organisaties, inwoners en ondernemers. Ik ben dus erg actief met het onderhouden van een goed netwerk, ook buiten de gemeente; want daar kun je ook veel van leren. Zo maak ik vanuit mijn functie als raadslid een jaar lang deel uit van het YEP-programma van het Comité van de Regio’s in Brussel en ben ik toegevoegd een de PES-fractie aldaar. Dit Europese netwerk van politici- en bestuurders brengt weer goede voorbeelden voor mijn gemeente met zich mee. Ik probeer op de grote lijn te sturen, maar dat neemt niet weg dat ik ook kleine onderwerpen oppak. Een voor de gemeente klein onderwerp of ergernis kan voor een groep inwoners een groot probleem zijn. Ook die inwoners zijn het waard om in actie te komen.
Stelling: ieder raadslid moet in de raads- en commissievergadering kunnen zeggen wat hij/zij wil. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?
Ik ben het hier in het beginsel mee eens. Een democratie mag schuren, controversiële onderwerpen mogen besproken worden. Daar worden besluiten uiteindelijk beter van. Waar ik alleen grote moeite mee heb is dat het fatsoen hierdoor met enige regelmaat ontbreekt en populisme de boventoon voert. Politici hebben een voorbeeldfunctie en horen daarbij eerlijk te zijn waar ze wel invloed op hebben en waar niet. Ik kom wel eens tegen dat er raadsleden zijn die een aantoonbaar verkeerde voorstelling van zaken geven, dat vind ik kwalijk.
Hoe houd je grip op de enorme stukken- en informatiestroom?
Inmiddels ben ik meer dan 10 jaar raadslid waardoor ik de grote dossiers ken en mij daarnaast makkelijk door de enorme stukkenstroom beweeg. Het scheelt daarnaast enorm dat ik werkzaam ben als ambtenaar bij een gemeente. Mijn dossier- en proceskennis is hierdoor groot. Ik focus mij dus op de grote lijnen van het beleid. En als uit een gesprek met inwoners, organisaties of ondernemers blijkt dat er knelpunten zijn dan duik ik daar verder in en spiegel ik dat aan het beleid. Daarnaast is het natuurlijk slim om dossiers binnen de fractie te verdelen, ik heb een fijne en competente fractie, dus dat vertrouwen is er volledig.
Wat heeft je raad ondernomen om meer invloed op regionale samenwerking uit te oefenen?
Zelf heb ik het afgelopen jaar in totaal acht voorstellen ingediend om de positie van de raad op verschillende gemeenschappelijke regelingen te verbeteren. Gelukkig zijn ze alle acht aangenomen! Verder heeft de raad een vast agendapunt ‘mededelingen en rondvraag Regionale Samenwerkingsverbanden’. Zowel het college als de raad maken hier met enige regelmaat gebruik van. De griffie organiseert met de regio af en toe gezamenlijke informatiebijeenkomsten met andere raden. Gezien de steeds diverser wordende taken (zonder knaken) die gemeenten krijgen, de agendadruk bij raadsleden en de complexiteit van samenwerkingsverbanden vraagt het veel van raadsleden om zich echt te verdiepen in inzicht, sturing en grip op samenwerkingsverbanden. Meer succesverhalen zijn dus welkom!
Elke gemeente geeft op zijn eigen manier invulling aan burgerparticipatie. Kun je het beste voorbeeld uit je gemeente geven?
Sociaal Sterk Oss is erg groot voorstander van lokale raadplegende buurtreferenda over zaken die concreet in een buurt of wijk spelen. Denk hierbij aan het herinrichten van openbaar groen, parkeerbeleid of een sportaccommodatie. Beste voorbeeld: in de dorpskern Overlangel moest een nieuw dorpshuis komen, een combinatie van ontmoeten en sport. Op ons initiatief schreef de gemeente zo’n buurtreferendum uit. Inwoners kregen twee doorberekende (haalbare) opties voorgelegd en mochten hieruit kiezen. De opkomst lag boven de 60% en het resultaat was helder. Dit toont aan dat inwoners wel degelijk betrokken zijn bij hun leefomgeving.
Stelling: de voorzitter van de gemeenteraad is en moet de burgemeester blijven. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?
Ja. Ik zou niet weten waarom dit aangepast zou moeten worden. De gemeenteraad kiest uiteindelijk de voorzitter, het functioneren wordt regelmatig geëvalueerd. In onze gemeente hebben we een goede voorzitter die techniek en inhoud prima kan scheiden.
Hoe ervaar je de ondersteuning door de griffie en waarom trekt jouw gemeenteraad geen extra budget uit voor een ruimere ondersteuning door de griffie?
De gemeenteraad van Oss heeft onlangs de griffie uitgebreid. Ik ben tevreden over de ondersteuning die wij krijgen. Onze griffie is professioneel, pro-actief en biedt daarnaast een luisterend oor. Ze zijn onmisbaar voor een goed functionerende raad en dragen bij aan de kwaliteit van besluitvorming.
Wat doet jouw raad zodat vrouwen en mensen met een migratieachtergrond meer invloed op de besluitvorming krijgen?
We geven hier op verschillende manieren invulling aan, maar het kan altijd beter. Zo staan we als gemeente stil bij 'orange the world', hebben we een programma ‘gast van de raad’ en zijn we actief met het betrekken van scholen via ‘democracity’. De representativiteit is uiteindelijk een verantwoordelijkheid van de politieke partijen zelf. Vanwege ons brede partijnetwerk pakken wij dit zelf altijd goed op zodat we meerdere visies meenemen in onze eigen besluitvorming. Daarnaast ligt ook een verantwoordelijkheid bij de beleidsvorming, hierbij moet specifiek aandacht zijn voor de verschillende groepen uit de samenleving.
Wat is je belangrijkste speerpunt als raadslid?
Recht doen aan diegene die dit zelf niet kunnen. Een samenleving hoort beoordeeld te worden op hoe zij omgaat met de zwakste in die samenleving. Zolang er mensen in de verdrukking zitten en geen menswaardig bestaan kunnen opbouwen, zal ik mij voor hen inzetten. Houd de onderlinge verbondenheid in stand en de gastvrijheid in ere!
Wat is een tip die je andere raadsleden zou willen geven?
Maak rechtvaardige plannen, wees eerlijk en aanspreekbaar over het gevoerde beleid. Wees nederig, stel het algemeen belang voorop en houdt stand bij hoge druk. Daarnaast; blijf niet mokkend aan de kant staan, stel een daad en toon je moed. Laat je woede hand in hand gaan met het goede dat je doet. En vergeet ook niet af en toe te genieten; het is dankbaar werk, je leert er zelf ook veel van en je kunt echt een verschil maken.