Jan de Koning
Blijf plezier houden in je werk en vier kleine successen

Jan de Koning, Gouda

Jan de Koning

Gemeente Gouda

Raadslid sinds: 2010
Partij: Leefbaar Gouda
Hoofdberoep: Met pensioen
LinkedIn
Twitter

Waarom ben je raadslid geworden?   

Om voor de inwoners van Gouda iets te kunnen betekenen en te werken aan het nog leefbaarder maken van Gouda.

De gemeenteraad is het hoogste politieke orgaan. Beleef je dat ook zo?

Zeer zeker, maar je zal iedere keer dat moeten duiden richting collega’s en College van B&W.

Wat is volgens jou nodig om de gemeenteraad krachtiger en relevanter te maken?

Raadsbreed gezamenlijk samenwerken om de stad te besturen. We moeten afscheid nemen van het model ‘oppositie en coalitie’, het dualisme scherper invullen en zorgen dat met een raadsbreed bestuursakkoord op hoofdlijnen wordt bestuurd. Dit zou praktisch gezien betekenen dat we samen als raad vaststellen welke grote lijnen we willen volgen en dat we ons daar als gemeente gezamenlijk op richten. Het moet meer gaan om inhoud dan om partijpolitieke spelletjes.

Wat voor type volksvertegenwoordiger ben jij? 

Ik zie mezelf als een ombudspoliticus die het belangrijk vindt om in contact te blijven met inwoners en ondernemers. Door gesprekken aan te gaan, probeer ik te achterhalen wat zij belangrijk vinden voor de verdere ontwikkeling van de stad. Recent zijn we bijvoorbeeld met inwoners in gesprek gegaan om hun wensen en zorgen over de afvalplannen in Gouda te begrijpen, zodat we hiermee aan de slag kunnen in de gemeenteraad.

Stelling: ieder raadslid moet in de raads- en commissievergadering kunnen zeggen wat hij/zij wil. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?

Mee eens, voor mij is dat uitgangspunt voor persoonlijk politiek handelen. Zonder ‘last of ruggespraak’ en volledig vrij van welke fractie- of coalitiediscipline dan ook.

Hoe houd je grip op de enorme stukken- en informatiestroom? 

Vooral blijven richten op de hoofdlijnen van het beleid en na consultatie van inwoners/ondernemers, ga ik dieper in op de details indien nodig. Daarnaast spreid ik de taken binnen de fractie waar collega-fractieleden of fractieondersteuners belangstelling voor hebben. Dit zorgt ervoor dat we effectief beter in staat zijn op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen.

 Wat heeft je raad ondernomen om meer invloed op regionale samenwerking uit te oefenen?  

Vooral zorgen dat de democratische legitimiteit binnen het kader van regionale samenwerking binnen de gemeenteraad overeind blijft. Kritische bestuurders bevragen en in samenwerking met andere gemeenten in de WGR-regio gezamenlijk regionale voorstellen amenderen en/of voorzien van (regio) breed gedragen moties.

Elke gemeente geeft op zijn eigen manier invulling aan burgerparticipatie. Kun je het beste voorbeeld uit je gemeente geven?

VCP (Verkeerscirculatieplan) opgesteld door het College van B&W is op voorstel van de gemeenteraad door het College teruggenomen met de opdracht om eerst in gesprek te gaan met de inwoners, instellingen, ondernemers en iedereen die direct of indirect betrokken is bij verkeersmobiliteit. Het resultaat was dat een jaar later een veel breder gedragen plan op tafel lag. Dit toont aan dat wanneer je inwoners betrekt, het eindresultaat veel effectiever kan zijn. Overigens staat de participatie waarbij eerst met de inwoners en ondernemers wordt gesproken alvorens plannen te maken nog in de kinderschoenen. (lees het boekje ‘Geef de burger een stem’)

Stelling: de voorzitter van de gemeenteraad is en moet de burgemeester blijven. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?  

Zelf ben ik van mening dat de voorzitter van de gemeenteraad niet vanzelfsprekend de Burgemeester moet zijn. In het kader van het dualisme zie ik voor me dat een ander dan de burgemeester als voorzitter van de gemeenteraad deze rol kan vervullen. Zo kan de scheiding tussen gemeenteraad en College beter worden geaccentueerd, en dat zou de onafhankelijkheid van beide organen ten goede komen.

Hoe ervaar je de ondersteuning door de griffie en waarom trekt jouw gemeenteraad geen extra budget uit voor een ruimere ondersteuning door de griffie?

In Gouda ervaar ik de ondersteuning vanuit de griffie als professioneel en in Gouda hebben wij wel extra budget uitgetrokken voor ‘onze’ griffie. Het is aan de werkgeverscommissie in de gemeenteraad om de vinger aan de pols te houden voor wat betreft de formatie-ontwikkeling van de griffie. De raad in Gouda staat daar open voor.

Wat doet jouw raad zodat vrouwen en mensen met een migratieachtergrond meer invloed op de besluitvorming krijgen?

Door hen zoveel mogelijk te betrekken bij de voorbereiding en uitvoering van gemeentelijk beleid. Ook politieke partijen dienen te zorgen dat volgend jaar op de kandidatenlijst een goede vertegenwoordiging is van kandidaten met een migratieachtergrond.

Wat is je belangrijkste speerpunt als raadslid?  

Mijn belangrijkste aandachtspunt is woningbouw, raadsbrede samenwerking, regionale samenwerking, financiën en aandacht vragen voor gedupeerden van welk overheidssysteem dan ook. Woningbouw is voor mij een speerpunt omdat we in Gouda te maken hebben met een groeiende vraag naar betaalbare woningen.

Wat is een tip die je andere raadsleden zou willen geven?  

Zorg ervoor dat je plezier blijft houden in het werk als raadslid en besef dat elke bijdrage die je levert ertoe doet. Politiek is niet altijd makkelijk, maar de impact die we als raadslid kunnen maken op het leven van inwoners van Gouda is enorm. Het is belangrijk om je energie en motivatie niet te verliezen en door te blijven gaan met het werk voor de stad. Geniet en vier ook de kleine successen die je wel bereikt in de politiek.

Vorige/volgende