Nieuw raadslid

Nieuw raadslid

“Als nieuw raadslid neem ik weinig politieke bagage mee. De politiek is anders dan de normale wereld waarin je leeft. Raadsleden kijken anders naar de wereld, ze praten anders als ze met politiek bezig zijn en ze gaan anders om met belangen. Als nieuw raadslid ben ik hier nog niet aan gewend, maar ik wil me er zo goed mogelijk in bewegen. Bijvoorbeeld door niet meteen recht op mijn doel af te gaan, maar anderen meer ruimte te geven voor hun inbreng. In de politiek luister je langer en heb je minder snel een oordeel klaar dan bij kwesties die in het dagelijks leven spelen.”

Dit stelt Erwin Slootweg, gemeenteraadslid voor de partij Onafhankelijk Hollands Kroon. Binnen de raad was er veel commotie over een data-centrum dat geplaatst zou worden. Het gehele interview is te vinden in de opleidingengids.

Drie Tips

Erwin geeft drie tips over de werkgeversfunctie van de raad.

  • Ga niet meteen recht op je doel af, maar geef anderen ruimte voor hun inbreng.

  • Schroom niet om een kritische noot te kraken, want dat zet mensen aan het denken.

  • Verdiep je in de onderwerpen waarmee je te maken krijgt want ze houden je scherp.

Meer informatie

Klik hier voor de opleidingengids 2022.

Raadstegels

Dit is de vijfde aflevering in een serie over de negen raadstegels. Eerder verscheen:

De negen raadstegel zijn 9 verschillende thema’s die als doel hebben om de positie van de raad te versterken. Raadsleden kunnen op deze 9 verschillende thema’s met elkaar afspraken maken, zodat de rol en de positie van de raad wordt versterkt