Overdrachtsdocument helpt nieuwe raad snel en goed van start te gaan

Overdrachtsdocument helpt nieuwe raad snel en goed van start te gaan

Over ruim twee maanden zijn de gemeenteraadsverkiezingen en komt er een nieuwe gemeenteraad. De huidige raad heeft nu nog de tijd om een overdrachtsdocument voor de nieuwkomers op te stellen zodat ook zij goed van start kan gaan.

Lisanne Spanbroek, bureau- en verenigingssecretaris van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden legt in een videoboodschap uit aan raadsleden en griffiers waarom het zo handig is wanneer de huidige raad het overdrachtsdocument invult. Het is belangrijk dat de ervaringen en lessen van de huidige raadsperiode goed worden overgedragen aan de nieuwe raad. Met het overdrachtsdocument ‘Van gemeenteraad tot gemeenteraad’ kan de raad  de nieuwe raad aandachtspunten en inzichten meegeven voor een sterke start na de raadsverkiezingen. 

Lees verder onder video

Speciaal voor de raad

Het overdrachtsdocument “Van gemeenteraad tot gemeenteraad” is er speciaal van de raad voor de raad. Het biedt de gemeenteraad de kans – om naast het overdrachtsdocument dat de gemeentelijke organisatie maakt – te beschrijven welke besluiten zijn genomen, welke verbeterstappen nog open staan, ervaringen te delen en adviezen uit de huidige raadsperiode mee te geven aan de nieuwe raad

Goede start

Voor nieuwe raadsleden is het belangrijk dat ze goed aan de raadsperiode kunnen beginnen. Volgens Lisanne Spanbroek, bureau- en verenigingssecretaris van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en voormalig raadslid zorgt een overdrachtsdocument voor een goede start. “Er zijn een heleboel ongeschreven regels en het is niet handig als je daarvan pas op de hoogte bent wanneer het op de agenda staat.” Een overdrachtsdocument kan je volgens Spanbroek helpen om vooraf al goed beslagen ten ijs te komen. “Ga van tevoren al het gesprek aan met het overdrachtsdocument in de hand. Dat bied je een voorsprong als er zaken ontstaan waarvan je niet weet waar en bij wie je voor een bepaald onderwerp moet zijn. Er komen zoveel vragen op je af en met een overdrachtsdocument ga je meteen goed van start.”

Voor griffiers

De videoboodschap om het overdrachtsdocument te gebruiken is zowel gericht aan raadsleden als aan griffiers. 

Meer informatie

Zorg voor een sterke start van de nieuwe raad met het overdrachtsdocument.
Het overdrachtsdocument is ook te vinden in de digitale leeromgeving voor raadsleden.
De pagina Hoe word ik een sterke raad? geeft een overzicht van welke stappen de raad kan zetten op een negental belangrijke thema’s om een sterke raad te worden.