Raadsleden van Nederland: Thijs Wetemans

Raadsleden van Nederland: Thijs Wetemans

Wat drijft raadsleden? Wat geeft hen de energie en motivatie om zich in te zetten voor de samenleving? En welke instelling en idealen nemen zij mee de raadszaal in? In de serie Raadsleden van Nederland vertellen raadsleden hun verhaal. Deze week Thijs Wetemans, fractievoorzitter GroenLinks Echt-Susteren over controleren.

“Hoewel ik pas twee jaar in de gemeenteraad zit, heb ik ervaring als lid van de oppositie én van de coalitie. Vlak voor de verkiezingen mocht ik als een soort zij-instromer nieuw in de raad komen. Na de verkiezingen werd ik als eenmanspartij lid van de coalitie, overigens zonder wethouder te leveren.

“Ik heb in die korte tijd ervaren dat je als coalitiepartij anders politiek bedrijft dan vanuit de oppositie. Ook als het gaat om de controlerende taak. Zodra je in de coalitie komt, neemt de neiging af om streng te controleren. Formeel verandert er niks, een raadslid is een raadslid en moet controleren. Maar je gaat toch meer uit van vertrouwen, merkte ik al snel. Mijn motto is daarbij: controleren is goed, maar vertrouwen is beter. Wat niet betekent dat ik alles voor zoete koek aanneem.

“Toen ik niet in de coalitie zat, stelde ik erg veel technische en bestuurlijke vragen. Ze zullen weleens horend dol van mij zijn geworden. Nu doe ik het informeler: mailtjes, appjes en telefoontjes. Het is nog steeds best veel, maar ik heb niet de indruk dat het de wethouders irriteert. Sterker: het college kan het waarderen dat ik mijn werk met al mijn vragen serieus neem en dat het niet leidt tot publiekelijk ter verantwoording roepen.

“In onze gemeente is het de afspraak dat raadsleden de ambtenaren niet direct benaderen. De vrees is dat zo’n ambtenaar zich laat verleiden tot politieke uitspraken en daar krijgt die persoon of de wethouder last van. Daar valt wat voor te zeggen. Van de andere kant vind ik dat het er in Echt-Susteren wel wat te krampachtig aan toegaat. Een telefoontje kan veel misverstanden voorkomen, nietwaar?

“De controlerende taak is belangrijk, dat is zeker waar. Maar laten we er alsjeblieft vanuit gaan dat wethouders het beste voor hebben met de gemeente en haar inwoners. Dat niemand erop uit is om de boel te belazeren. En dat een college dat geen fouten maakt, waarschijnlijk een college is dat niks doet. Want wie werkt, maakt fouten.”

Raadsleden van Nederland

In de serie Raadsleden van Nederland komen raadsleden met hun verhaal aan bod. Zij vertellen wat hun drijfveren zijn en wat zij willen leren. De volgende in de reeks is Michel van Elck van Leefbaar Rotterdam. Eerder verschenen: