Raadsledengids 2023 vol wijze lessen van en voor raadsleden

Raadsledengids 2023 vol wijze lessen van en voor raadsleden

De Raadsledengids 2023 staat in het teken van reflecteren en verbeteren. Het eerste jaar van de raadsperiode zit erop en voor raadsleden die zich willen blijven ontwikkelen is de Raadsledengids ontwikkelt. De gids is gemaakt door en voor raadsleden met nieuwe inzichten, tips en verwijzingen.    

De Raadsledengids is de nieuwe naam voor de Opleidingengids, die jaarlijks door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden wordt uitgebracht. Het eerste exemplaar van de Raadsledengids is vrijdag uitgebracht aan Jan van Zanen, bij zijn afscheid als voorzitter van de VNG. De nieuwe Raadsledengids is zaterdag aangeboden door voorzitter Hanneke Willemstein aan raadsleden aanwezig bij de Raadsacademie in Amersfoort. 

Nieuwe inzichten

De nieuwe Raadsledengids staat vol tips, verhalen, nieuwe inzichten en adviezen van raadsleden voor raadsleden en gaan over 9 onderwerpen, de zogeheten Raadstegels die cruciaal zijn voor een sterke Raad die er toe doet. Deze onderwerpen zijn: volksvertegenwoordiging, omgangsvormen in de raad, koers bepalen en controleren, informatie, raad als werkgever, helpers van de raad, raad in de regio, veiligheid en burgemeester.

Interviews

Negen raadsleden vertellen in de Raadsledengids over hoe zijn actief zijn als raadslid en wat hun belangrijkste tips zijn:

Robin Brokmann raadslid in Eindhoven: “Ik maakte me zorgen over de steeds grotere afstand tot inwoners, toenemende polarisatie en steeds meer onbegrip. Daar kan ik kritisch over zijn, maar ik kan ook proberen om daar als raadslid iets aan te veranderen.”

Bert Geerts raadslid in Noordoostpolder: “Ik maakte me zorgen over de steeds grotere afstand tot inwoners, toenemende polarisatie en steeds meer onbegrip. Daar kan ik kritisch over zijn, maar ik kan ook proberen om daar als raadslid iets aan te veranderen.”

Martijn van Duijvenbode raadslid in Teylingen: “De kaderstellende rol en de controlerende rol lopen in elkaar over. Dat begint met een nieuw raadsvoorstel waar je opmerkingen en kanttekeningen bij maakt. Dat gaat vanzelf over in bijsturen als de uitvoering begint.”

Janneke Kruiter raadslid in Westerwolde: “Mijn vader werd wethouder in 1989. Hij zegt dat het werk van een raadslid net zo veel is als wat hij deed toen hij wethouder was.”

Carla Jacobs-Verstappen raadslid in Weert: “Vanaf de oprichting van de griffie in onze gemeente ben ik erbij betrokken geweest. De griffier, pionier van het eerste uur, ken ik al twintig jaar.”

Menne Kamminga raadslid in Noordenveld: “Soms wil ik meer weten over een bepaald onderwerp, dan voel ik me ontzettend geholpen als daar een deskundige voor is die de raad ondersteunt.”

Priscilla Kuipers raadslid in Vlissingen: “Ik stemde in met een voorstel in de raad om uit de gemeenschappelijke
regeling te stappen. Later ben ik de gevolgen beter gaan beseffen.”

Narda Teke-Bozkurt raadslid in Enschede: “Onze burgemeester is hard als burgers iets doen dat niet door de
beugel kan, maar zorgzaam als iemand extra ondersteuning nodig heeft. Die houding helpt om veiligheid voor iedereen te bevorderen.”

Valga Lamur raadslid in Nieuwegein: “De lokale politiek is wennen, want ingrijpen en veranderen gaan er niet zo snel als in het gewone leven. Belangrijk is dat de burgemeester de raad hierin begeleidt.”

Digitale leeromgeving en competentiescan

Op de leeromgeving zijn diverse handreikingen, filmpjes te vinden over alle onderwerpen die aan bod komen in de Opleidingengids. Raadsleden die willen weten aan welke competenties ze moeten werken, kunnen de competentiescan maken en vergelijken met vorige scans.

Meer informatie

Bekijk hier de Raadsledengids en hier de bijlage van trainingen en opleidingen. Raadsleden die lid zijn van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden krijgen binnen enkele weken een exemplaar toegestuurd. Raadsleden die geen lid zijn en een exemplaar willen hebben kunnen die aanvragen via info@raadsleden.nl

Meer informatie over leren en opleidingen zie ook, de Opleidingenpagina op de website van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en de digitale leeromgeving die 24 uur per dag 7 dagen per week beschikbaar is voor raadsleden en leerlijnen, adviezen, stappenplannen en video’s bevatten om het raadswerk slimmer en krachtiger uit te voeren.