Raadslid Bas van Noppen: "Niet alleen individuele casussen oplossen"

Raadslid Bas van Noppen: "Niet alleen individuele casussen oplossen"

ICT-manager Bas van Noppen begon in 2014 voor Nida als burgerraadslid in Rotterdam. Sinds februari 2021 zit hij in de gemeenteraad met een sociale en een duurzaamheidsportefeuille, vertelt hij in de bundel “Raadslid in de grote stad” van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Van Noppen besteedt 20 tot 40 uur per week aan het raadswerk. Daarnaast werkt hij 50 uur per week als ICT-projectmanager. “Ik vind het niet erg om veel te werken”, zegt hij over die propvolle werkweek. “Maar je hebt ook een privéleven. De enige reden waarom ik dit kan doen heeft te maken met mijn vrouw.”

Snelgroeiende voetbalclub

Zo kwam hij via een gebiedscommissielid in contact met de voorman van de snelgroeiende voetbalclub Rotterdam United. “Zijn probleem was dat de gebouwen van de voetbalvereniging ernstig verwaarloosd waren, ook nog in de tijd dat het nog onder gemeentelijk beleid viel.” Zijn partij zocht contact gezocht met de wethouder en die keek wat mogelijk is. “Ik vind het belangrijk om te zeggen”, vult hij aan, “dat we als partij alert zijn dat we niet alleen individuele casussen oplossen. Budgetten zijn communicerende vaten. Ergens budget voor vrijmaken, betekent dat je het ergens anders weghaalt. Het moet niet ten koste van andere voetbalclubs gaan.”

Meer informatie

De bundel "Raadslid in de grote stad" is digitaal te lezen. Gedrukte exemplaren worden door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden verspreid tijdens fysieke bijeenkomsten. De publicatie bevat 29 interviews met raadsleden uit grote gemeenten. De raadsleden vertellen hoe ze in verbinding blijven met de inwoners, hoe ze het raadswerk en de rest van hun werkzame en persoonlijke leven combineren en over hoe naar hun idee de positie van de raad versterkt kan worden.

Wanneer je als raadslid wilt weten wat er nodig is om je volksvertegenwoordigende en andere rollen uit te voeren, vul dan de competentietest voor raadsleden in. Deze test geeft je inzicht in je sterke en minder sterke punten.