Raadslid Helma Oostelbos: “Coalitie is applausmachine van het college”

Raadslid Helma Oostelbos: “Coalitie is applausmachine van het college”

Na jaren burgerraadslid te zijn geweest voor de SP is Helma Oostelbos sinds 2018 raadslid en fractievoorzitter in Tilburg. Ze ziet veel te weinig dualisme, zegt ze in de bundel “Raadslid in de grote stad” van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Oostelbos heeft sinds 25 jaar een eigen boekhoud- en belastingkantoor, dat ze aan het afbouwen is. Daarnaast werkt ze 16 uur in een ziekenhuis. Haar bestaan is vol, “maar zo lang ik er energie van krijg, doe ik het”, zegt ze.

Voorgekookte moties

Van dualisme ziet ze veel te weinig in Tilburg. “Écht dualisme. Ik merk dat moties van coalitiepartijen zijn voorgekookt met wethouders. En ze wilden dat iedereen het bestuursakkoord ondertekent. Als iedereen het bestuursakkoord gaat ondertekenen, heb je geen oppositie en coalitie meer. Een paar partijen hebben wel ondertekend en die noemen zich nu de constructieven. Onze rekenkamer zei laatst: de coalitie in Tilburg is de applausmachine van het college. De burgemeester zou erop moeten toezien dat dit niet gebeurt.”

Meer informatie

De bundel "Raadslid in de grote stad" is digitaal te lezen. Gedrukte exemplaren worden door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden verspreid tijdens fysieke bijeenkomsten. De publicatie bevat 29 interviews met raadsleden uit grote gemeenten. De raadsleden vertellen hoe ze in verbinding blijven met de inwoners, hoe ze het raadswerk en de rest van hun werkzame en persoonlijke leven combineren en over hoe naar hun idee de positie van de raad versterkt kan worden.

Wanneer je als raadslid wilt weten wat er nodig is om je volksvertegenwoordigende en andere rollen uit te voeren, vul dan de competentietest voor raadsleden in. Deze test geeft je inzicht in je sterke en minder sterke punten.