Raadslid Inge van Dijk: "In de coalitie krijg je moeilijk iets voor elkaar""

Raadslid Inge van Dijk: "In de coalitie krijg je moeilijk iets voor elkaar""

Sinds 2014 zit Inge van Dijk voor de VVD in de Nijmeegse gemeenteraad. Het dualisme in haar gemeente komt niet goed uit de verf, vertelt ze in de bundel “Raadslid in de grote stad” van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

“De VVD zit niet in de coalitie, dus dat maakt het ingewikkeld om iets voor elkaar te krijgen”, zegt ze.

Geen dekking

De raad is het hoogste bestuursorgaan, maar het college van B&W is vaak leidend. Hoe versterk je de positie van de raad als hoogste bestuursorgaan? “Dualisme lukt nu niet altijd. Wij zitten al sinds 1996 in de oppositie. Als er een motie komt van een coalitiepartij zonder een financiële dekking, zegt het college: dat komt goed, we gaan op zoek naar dekking. Als een oppositiepartij dat doet, wordt die motie afgeschoten omdat er geen financiële dekking bij zit. Er wordt met twee maten gemeten. Je moet daar als raad kritisch naar kijken.”

Niet fulltime

Van fulltime raadlidmaatschap is Van Dijk geen voorstander. "Als fulltime politicus mis je het contact met het werkveld en de maatschappij. Door naast je raadswerk te werken, ervaar je wat er leeft in de maatschappij. Je bent raadslid in dienst van de maatschappij. Dat doe ik namens alle Nijmegenaren. Ik wil daar feeling mee blijfven houden.”

Meer informatie

De bundel "Raadslid in de grote stad" is digitaal te lezen. Gedrukte exemplaren worden door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden verspreid tijdens fysieke bijeenkomsten. De publicatie bevat 29 interviews met raadsleden uit grote gemeenten. De raadsleden vertellen hoe ze in verbinding blijven met de inwoners, hoe ze het raadswerk en de rest van hun werkzame en persoonlijke leven combineren en over hoe naar hun idee de positie van de raad versterkt kan worden.

Wanneer je als raadslid wilt weten wat er nodig is om je volksvertegenwoordigende en andere rollen uit te voeren, vul dan de competentietest voor raadsleden in. Deze test geeft je inzicht in je sterke en minder sterke punten.