Raadslid Lea Manders: "Van boze burger tot nestor van de raad"

Raadslid Lea Manders: "Van boze burger tot nestor van de raad"

Lea Manders is met 23 jaar raadslidmaatschap het langstzittende raadslid van Arnhem. Van boze burger tot nestor van de raad, lezen we in de bundel “Raadslid in de grote stad” van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Signalen van bewoners haalt het raadslid voor Arnhem Centraal onder andere op in de sigarenzaak van een van de fractieleden. In die tabakszaak “komt alles over tafel wat in Arnhem misgaat.”

Koffie rondbrengen

Per toeval rolde Manders in 1998 de gemeenteraad in. Haar werk als coach vond ze ‘vrij eenzaam. Ik wilde meer met mensen samenwerken. Ik dacht eerst aan koffie rondbrengen in een verzorgingshuis, maar dat is toch eigenlijk niks voor mij. Ik wilde iets breder maatschappelijks doen.’ Bij toeval hoorde ze van een buurman dat in Arnhem-Zuid, waar ze woonde, Zuid-Centraal werd opgericht. ‘Die werd opgericht vanwege onvrede: al het geld ging naar Arnhem-Noord en in Arnhem-Zuid kregen we alleen de vervelende voorzieningen: het Gelredome, een asielzoekerscentrum, een kliniek voor verslaafden. Een protestpartij, ja. Ik ben daar vlak na de oprichting bij gekomen. De politiek luisterde niet en snapte niks van de gewone inwoners. Ik was ook zo’n boze burger’, blikt ze met een glimlach terug. Inmiddels is Manders aan haar zesde raadsperiode toe. Haar partij heeft een keer eerder in het college gezeten en is onlangs, na een coalitiebreuk, gevraagd om met een wethouder aan te schuiven. De boze burger van eertijds is “iets minder boos geworden, omdat dat minder noodzakelijk is.”

Meer informatie

De bundel "Raadslid in de grote stad" is digitaal te lezen. Gedrukte exemplaren worden door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden verspreid tijdens fysieke bijeenkomsten. De publicatie bevat 29 interviews met raadsleden uit grote gemeenten. De raadsleden vertellen hoe ze in verbinding blijven met de inwoners, hoe ze het raadswerk en de rest van hun werkzame en persoonlijke leven combineren en over hoe naar hun idee de positie van de raad versterkt kan worden.

Wanneer je als raadslid wilt weten wat er nodig is om je volksvertegenwoordigende en andere rollen uit te voeren, vul dan de competentietest voor raadsleden in. Deze test geeft je inzicht in je sterke en minder sterke punten.