Raadslid Rachid el Hafi: "Delegeren en fractievolgers inzetten"

Raadslid Rachid el Hafi: "Delegeren en fractievolgers inzetten"

Geboren en getogen Nijmegenaar Rachid el Hafi werd in 2014 in zijn eigen stad raadslid voor D66. Hij keert de volgende raadsperiode niet terug, nu hij kinderen heeft, deelt hij mee in de bundel “Raadslid in de grote stad” van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

El Hafi werkt als zorgcoördinator op een Nijmeegse scholengemeenschap. "Ik zorg ervoor dat leerlingen die extra hulp nodig hebben de juiste ondersteuning krijgen. Of het nu gaat om leerlingen met autisme of vluchtelingen." Dat doet hij 36 uur per week, verspreid over vier dagen. Het raadswerk kost hem gemiddeld 15 tot 20 uur per week. Het lukt om dat te combineren, maar "sinds ik kinderen heb moet ik nog beter time managen. Het is af en toe wel wheelen en dealen. Met mijn vrouw, ja. En ook met mijn kinderen."

Fractievolgers inzetten

Hoe zorgt hij dat dat lukt? "Door ‘nee’ zeggen, delegeren, een dag vrij plannen? ‘Alles van dat. Je leert beter delegeren. We hebben hier fractievolgers die bij commissievergaderingen debatten mogen overnemen. En tegen je werkgever zeggen: ik ben raadslid en dat betekent dat ik op de woensdagmiddag niet aanwezig ben. Mijn kinderen zijn twee en vier, volgend jaar vijf. Als er straks zaterdagochtend voetbal is, wil ik dat niet missen.”

Meer informatie

De bundel "Raadslid in de grote stad" is digitaal te lezen. Gedrukte exemplaren worden door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden verspreid tijdens fysieke bijeenkomsten. De publicatie bevat 29 interviews met raadsleden uit grote gemeenten. De raadsleden vertellen hoe ze in verbinding blijven met de inwoners, hoe ze het raadswerk en de rest van hun werkzame en persoonlijke leven combineren en over hoe naar hun idee de positie van de raad versterkt kan worden. 

Wanneer je als raadslid wilt weten wat er nodig is om je volksvertegenwoordigende en andere rollen uit te voeren, vul dan de competentietest voor raadsleden in. Deze test geeft je inzicht in je sterke en minder sterke punten.