Raadslid Serpil Ates: “Samen met mijn gewone werk werd het te veel”

Raadslid Serpil Ates: “Samen met mijn gewone werk werd het te veel”

Zoveel tijd stak Serpil Ates in het raadslidmaatschap voor GroenLinks in Den Haag, dat haar ‘gewone’ werk in het gedrang kwam. Dat vertelt ze in de publicatie “Raadslid in de grote stad” van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Daar heeft ze onder andere de portefeuilles onderwijs, anti-discriminatie, integratie, daklozen en burgerinitiatief onder haar hoede. Wekelijks is Ates 40 tot 50 uur in de weer met raadswerk. Politiek en activisme kreeg ze door haar Koerdische afkomst met de paplepel ingegoten.

Het werd te veel

Allengs verdrong het raadswerk het andere werk. “Ik werkte als praktijkondersteuner op een huisartsenpraktijk en ontving mensen met spanningsklachten of mensen die tegen een depressie aanzitten. Voorheen deed ik het 38 uur, toen ik raadslid werd deed ik het 24 uur. Dat lukte niet. Toen heb ik het laten zakken naar 16 uur en op een gegeven moment ben ik gestopt. Ik ontving in die twee dagen veertien personen. Ik had zeven gesprekken per dag over hoe ellendig iemand zich voelt. Dat is heel intensief.” Toen maakte ze keuze “om het laatste jaar in een rustige flow mijn raadslidmaatschap af te maken.” Is ze voorstander van fulltime raadslidmaatschap? “Dat is het eigenlijk al. Als ik kijk hoe vol mijn weekeinden zitten met bijeenkomsten, demonstraties ... ”

Meer informatie

De bundel "Raadslid in de grote stad" is digitaal te lezen. Gedrukte exemplaren worden door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden verspreid tijdens fysieke bijeenkomsten. De publicatie bevat 29 interviews met raadsleden uit grote gemeenten. De raadsleden vertellen hoe ze in verbinding blijven met de inwoners, hoe ze het raadswerk en de rest van hun werkzame en persoonlijke leven combineren en over hoe naar hun idee de positie van de raad versterkt kan worden.

Wanneer je als raadslid wilt weten wat er nodig is om je volksvertegenwoordigende en andere rollen uit te voeren, vul dan de competentietest voor raadsleden in. Deze test geeft je inzicht in je sterke en minder sterke punten.