Raadslid Yara Hümmels: “Een buurtbivak in de wijk”

Raadslid Yara Hümmels: “Een buurtbivak in de wijk”

Verbinding leggen met inwoners was de afgelopen twee jaar moeilijk. Hoe deed Yara Hümmels, fractievoorzitter van de PvdA in Enschede dat? Zij is een van de raadsleden die tips, adviezen en inspirerende voorbeelden deelt met de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden in de bundel "Raadslid in de grote stad".

“We zijn in september met een buurtbivak drie dagen in Zuid geweest. We hebben ons ondergedompeld in een wijk”, zegt Hümmels, van beroep beleidsmedewerker bij Humanitas onder dak (dak- en thuislozenopvang). “We hebben in een tentje overnacht, zijn op werkbezoek geweest bij sportverenigingen en in huiskamers en hebben zo’n honderd mensen gesproken." Dat gebeurde in het stadsdeel van een PvdA-wethouder. "Dan kun je sneller schakelen als je dingen tegenkomt’, verklaart Hümmels. ‘Maar ook in het winkelcentrum staan we met een kop koffie en kunnen mensen vertellen wat ze in hun wijk zien of meemaken. Dat nemen wij mee naar de stadsdeelvergaderingen.” Op sociale media roept de fractie bewoners op contact op te nemen over bepaalde onderwerpen. Mobiele nummers staan op de gemeentewebsite. “Ik verbaas me er soms over hoe snel mensen ons weten te vinden.”

Meer informatie

De bundel “Raadslid in de Grote Stad” is digitaal te lezen. Gedrukte exemplaren worden door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden verspreid tijdens fysieke bijeenkomsten.  

De bundel "Raadsleden in de Grote Stad" bevat 29 interviews met raadsleden uit grote gemeenten. De raadsleden vertellen hoe ze in verbinding blijven met de inwoners, hoe ze het raadswerk en de rest van hun werkzame en persoonlijke leven met elkaar combineren en over hoe de positie van de raad versterkt kan worden.

Wanneer je als raadslid wilt weten wat er nodig is om je volksvertegenwoordigende en andere rollen uit te voeren, vul dan de competentietest voor raadsleden in. Deze test geeft je inzicht in je sterke en minder sterke punten.