René Paas: ‘Agressie en intimidatie hoort er niet bij!’

René Paas: ‘Agressie en intimidatie hoort er niet bij!’

De boodschap voor nieuwe volksvertegenwoordigers van de Groningse commissaris van de Koning en ex-wethouder René Paas is duidelijk: agressie en intimidatie door inwoners jegens volksvertegenwoordigers hoort niet. “Als je voelt, ook als iemand bijvoorbeeld te dichtbij komt staan, realiseer je je dat het er niet bij hoort. Trek je terug uit de situatie, meld het, ook als je twijfelt.”

De Groningse CdK Paas heeft liever dat Statenleden naar hem toe komen dan dat ze zaken en vormen van intimidatie wegstoppen. “Dat laatste gebeurt te vaak, dat staat vast”, zegt René Paas in een interview dat onderdeel is van een reeks gesprekken hoe politieke ambtsdragers in de provincie omgaan met agressie en intimidatie van en door inwoners.

Bedreiging

In Groningen zijn ze goed bezig als het om dit thema gaat, vindt Paas. In alle geledingen van de provinciale staten is het een agendapunt dat met enige regelmaat terugkomt. ‘Het is belangrijk om hier over te praten op het moment dat het rustig is. Zoals de veiligheidsregio’s calamiteiten oefenen in de koude fase, zo moeten wij aandacht hebben besteed aan de mógelijkheid van een bedreiging. Zodat je weet wat je moet doen als het daadwerkelijk gebeurt.’

Stoer

De fase van achter de feiten aan lopen is in Groningen een gepasseerd station. ‘We hebben vastgesteld beleid, er zijn maatregelen en het voornemen om het er elk jaar over te hebben. Tijdens de komende statenwissel is er weer extra aandacht voor het onderwerp. Het kan iedereen gebeuren en dan is het goed om te weten dat je met je zorgen en twijfels bij mij of de griffier terechtkunt. Houd het niet bij jezelf, dat is niet stoer.’

Meer informatie

Raadsleden, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden zijn terughoudend geworden op social media: Een derde deel van de raadsleden durft uit angst voor intimidaties op sociale media niet vrijuit te spreken.

Voor raadsleden die te maken hebben met intimidatie en bedreigingen is er het Ondersteuningsteam Netwerk Weerbaar Bestuur.