Tropische zomer? Raadsleden verdiepen zich liever in het raadswerk

Tropische zomer? Raadsleden verdiepen zich liever in het raadswerk

Bevlogen raadsleden vinden het belangrijk hun raadswerk goed uit te voeren. Vanuit die betrokkenheid heeft een zestigtal raadsleden tijdens de zomermaanden deelgenomen aan de Zomerraad. “Ik wil weten hoe je in een gemeenschappelijke regeling je eigen identiteit kunt bewaren”, aldus een raadslid uit Katwijk tijdens de derde Zomerraad die vandaag en woensdag in Den Haag wordt gehouden.

De deelnemers aan de Zomerraad begonnen dinsdagmorgen met een sessie over hoe grip te krijgen op regionale samenwerking. “Ik wil weten aan welke knoppen we moeten draaien”, aldus een raadslid uit Rijswijk. De Zomerraad bij ProDemos vandaag en woensdag is de derde van deze zomer en heeft deelnemende raadsleden uit Zuid- en Noord-Holland, Brabant en Zeeland. Eerder deze zomer namen raadsleden uit andere provincies deel aan de Zomerraad in Roermond en in Zwolle.

Versterk je positie

Het programma van de Zomerraad, een initiatief van ProDemos en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, is opgesplitst in twee dagen. De eerste dag had als leidende uitdaging: hoe de positie van het raadslid te versterken. Twee hoofdonderwerpen werden daarbij uitgebreid besproken: naast grip op regionale samenwerking was er een tweede kennis- en leersessie over hoe raadsleden plek en ruimte geven voor burgerparticipatie.

Mediatraining

De tweede dag van de Zomerraad ging over het versterken van vaardigheden. De ene sessie gaat over de strategische inzet van social media, de andere is een praktische mediatraining. In Roermond en Zwolle bleek dat het voor veel raadsleden heel confronterend was om zichzelf terug te zien in beeld. “Het is heel goed om als raadslid te zien hoe je overkomt als je voor de camera wat moet vertellen”, zo concludeerden de deelnemende raadsleden.

Herfstraad

Vakantieperiodes zijn er om uit te rusten, maar bieden ook de gelegenheid voor raadsleden om zichzelf te verdiepen in hoe het raadswerk uit te voeren. “Het geeft je de mogelijkheid om in een andere omgeving – buiten de waan van de dag en het vaste systeem van commisssie- en raadsvergaderingen - als raadslid te spreken en te overdenken hoe je het raadswerk uitvoert. Bovendien is het een prima kans om van andere raadsleden te horen hoe raadsleden elders hun raadswerk doen. Raadsleden leren wat dat betreft het meeste van elkaar”, aldus Henk Bouwmans, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden dinsdag bij de opening van de Zomerraad in Den Haag. De ervaringen met de Zomerraad worden dit najaar voortgezet met enkele Raadsacademies.

Programma

Voor raadsleden zijn er Raadsacademies, te beginnen op 7 september in Terneuzen, zie: Raadsacademie Terneuzen en daarna in Leeuwarden (23 september), Groningen (7 oktober) en Breda (16 november).

Dit najaar, te beginnen op 16 september, zijn er specifieke bijeenkomsten over samenspel tussen raad en griffie over de taak van de raad en de omvang van de ondersteuning door de griffie, zie: Verdiepende bijeenkomsten over het samenspel tussen raad en griffie.

Raadsleden die meer grip willen krijgen op het begrotingsproces kunnen terecht op bijeenkomsten in Horst aan de Maas, Wijchen, Apeldoorn, Schouwen-Duiveland, Dordrecht, Zeist en Edam-Volendam. Zie onze agenda voor de verschillende data: Agenda.

Voor meer informatie over het raadswerk, zie ook de digitale leeromgeving: Leeromgeving.raadsleden.nl.