Naam: Richard Frodyma
Raadslid in de gemeente: Waalwijk
Raadslid sinds: Mei 2016
Partij: LokaalBelang
Hoofdberoep: Financieel adviseur/ondernemer
In mijn studietijd was één van mijn opdrachten: richt een politieke partij op. Dit werd vervolgens “de partij van de eenvoud”. Vervolgens heeft mij dit altijd bezig gehouden. Omdat ik een hekel heb aan ellenlange procedures en hier in mijn eigen gemeente mee werd geconfronteerd, gaf dit voor mij de doorslag om in de politiek te gaan. Daarnaast vind ik het vooral leuk om nieuwe ideeën, oplossingen en problemen die inwoners aandragen, voor de bühne te brengen.
Niet altijd. Het college heeft vaak de “lead” bij raadsvoorstellen. Het gebeurt weleens dat de raad door het college met de rug tegen de muur gezet wordt en dat er te weinig tijd is om een weloverwogen besluit te nemen. In deze gevallen zie je vervolgens dat de raad toch vaak op de expertise van het college vaart en niet haar raadsmiddelen inzet om mogelijk tot een beter besluit te komen.
Eigenlijk op diverse onderwerpen, maar drie onderwerpen wil ik wel specifiek hier benoemen:
Probeer die onderwerpen te verkrijgen, die voor je achterban belangrijk zijn en waar je interesse ook naar uitgaat.
Onze raad heeft mijns inziens hier voldoende voor gereserveerd.
Heel belangrijk. De griffier is een belangrijke spin in het politieke web. Hij kan als geen ander dienen als toetssteen en sparringpartner. Zijn toegevoegde waarde wordt vaak onderschat. Hij weet als geen ander hoe de hazen binnen de gemeente lopen. Daarnaast zorgt hij er voor, dat zijn team de raad op een juiste wijze ondersteuning biedt.
Eventuele mogelijkheden tot verbetering zijn te vinden in een betere begeleiding van nieuwe raadsleden en fractievolgers en het optimaliseren van de bereikbaarheid van de griffie. Daarnaast is het misschien handig dat de griffie zelf ook nagaat, hoe zij denkt om tot een betere ondersteuning van raadsleden te komen.
Volgens mij zijn de volgende punten nodig:
Helaas ben ik niet zo tevreden over de controle en invloed van de raad op de regionale samenwerkingsverbanden. De stukken worden veelal (te) laat aangeleverd, waardoor er te weinig tijd is om goed en tijdig hierop te kunnen anticiperen. Daarnaast dien je er rekening mee te houden, dat er meer deelnemende partijen zijn welke er totaal anders in kunnen zitten. Dit maakt het lastig om grip te (blijven) houden op samenwerkingsverbanden. Tijdig overleg met andere deelnemers ligt voor de hand, maar om tot een gezamenlijke zienswijze te komen, ligt er wel een uitdaging.
Het beste voorbeeld uit onze gemeente betreft het zogenaamde “forum”. De raad bespreekt dan de onderwerpen die op de agenda staan met inwoners en organisaties om na te gaan wat er leeft in de gemeenschap en hoe zij over bepaalde onderwerpen denken.
Na de discussie reageert normaliter de portefeuillehouder op hetgeen naar voren is gebracht. In het tweede gedeelte hiervan, kunnen raadsleden hierover vragen stellen aan de portefeuillehouder.
Representatie door vertegenwoordigers vind ik belangrijker. Het is namelijk mijns inziens ondoenlijk en tijdrovend om bij elk onderwerp te werken met participatie van inwoners. Bovendien brengen vertegenwoordigers nu juist de mening van zijn of haar achterban naar voren. Daarnaast bestaat de kans, dat ingeval van burgerparticipatie, altijd dezelfde inwoners van zich laat horen.
Het aandeel vrouwelijke raadsleden in onze gemeente bedraagt momenteel iets meer dan een op vier.
Het grote voordeel van een lokale partij is dat zij alle vrijheid geniet om in een debat niet afhankelijk te zijn van de lijn die een landelijke partij heeft uitgezet. Dit is dan ook een belangrijke reden dat ik zelf heb gekozen voor een lokale partij. Als ik vervolgens naar de stelling kijk, zal onze achterban sowieso van mij verwachten dat ik goed luister, open moet staan voor goede argumenten en dat deze in principe in het belang moeten zijn van al onze inwoners. Met de stelling ben ik het dus niet eens.
De gemeenteraad. Alleen al in getal en verspreid in de gemeente weten de raadsleden bij elkaar sowieso al meer van wat er zich allemaal binnen een gemeente afspeelt, dan slechts een enkel persoon. Alleen al hierdoor, kunnen er betere afgewogen besluiten worden genomen.
Helemaal mee eens. Het kan niet zo zijn dat een raadslid door agressie, intimidatie of door geweld, in zijn handelen wordt beperkt of last ondervindt.
Een mooi voorbeeld hiervan is de hulp die door de gemeente Waalwijk werd geboden aan de wederopbouw van het door een zware aardbeving getroffen Ambon.
Los van alles, zou je in principe alleen maar trots en over succesvol kunnen spreken, indien een raadsvoorstel “raadsbreed” wordt aangenomen.
Probeer die onderwerpen te verkrijgen, die voor je achterban belangrijk zijn en waar je interesse ook naar uitgaat. Ga eens op bezoek bij de verschillende afdelingen van de gemeente en laat je door de griffie eens bijpraten. Zoek een buddy die de nodige ervaring heeft en met wie je ook kan sparren. Probeer in het begin niet teveel onderwerpen tegelijk te doen en trek er eens op uit als het een onderwerp betreft dat ter plaatse te bezichtigen valt.