Raadslid sinds: 2010
Partij: Ouderen Partij Heerlen (OPH)
Hoofdberoep: Ex-ondernemer (gepensioneerd)
Twitter: @raadwsij8
Leeftijd: 69 jaar. Opleiding: HBO. Arbeidsverleden: zaak ouders, militaire dienst, Ahold (van bedrijfsleider tot zelfstandig ondernemer in de foodbranche). Na beëindiging zaak in 1993 (door ziekte), heb ik van 1994 tot 1997 gewerkt als hoofdconvoyeur bij de postduivenbond, en 2 dagen per week koerierdienst tot 2011. In 2002 zat ik in het campagneteam van de SP en sinds 2006 ben ik lid van Ouderen Partij Heerlen (OPH) als fractie assistent. Daar heb ik gefungeerd als commissielid in verschillende commissies. Momenteel heb ik, mede door groei van de fractie van één raadslid naar zes raadsleden, zitting in de commissie Bestuur Dienstverlening Financiën en Maatschappij en ben voorzitter van de Financial Audit Groep. Ook ben ik actief in diverse sollicitatiecommissies en subsidiewerving.
Na de invoering van het duale stelsel, is de raad het hoogste orgaan. Toch, ondanks deze omslag, dreigen nog steeds de naweeën van het monistisch stelsel. Hierdoor is op je strepen staan vaak een must.
Financiële deskundigheid, dienstverlening en het brede sociale gebeuren. Verder verdiep ik me in alle raadsstukken.
Uit een onderzoek bleek , dat ik gemiddeld 65 uur per week werk voor de gemeenschap en de gemeente.
De huidige vergoeding is minimaal voor mensen die hun raadswerk serieus nemen. Bovendien is er voor kleine fracties een behoorlijke afdracht om de campagnekosten van de volgende verkiezingen af te dekken. Dit betreft vooral de lokale partijen.
Als iemand zich volledig van zijn taken kwijt, treft hem of haar geen blaam. Er is een duidelijke verharding van de maatschappij merkbaar. Ook dat speelt een rol. Ik weet voor mijzelf dat ik iedereen recht in de ogen kan kijken.
In de zorg hakken de bezuinigingen er hard in. Niet alleen in de zorg, maar in het gehele sociale domein. Ook vaak door de verkapte Rijksbezuinigingen op dit gebied, zoals de afschaffing van de WIA-jong en de verplaatsen van deze groep richting de Wet Werk en Bijstand. Dan het payroll-systeem, dit zorgt voor een sociale kaalslag. De verschuivingen in de WSW brengen veel onzekerheid. Ook de zzp-ontwikkelingen baren zorgen, vooral richting toekomst (pensioenopbouw, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen) .
Veel extra werk en kennis. Vooral een struikelblok voor mensen, die parttime raadswerk verrichten. Ik ken enkel de grove contouren, daar ik niet meer in Ruimtelijke Ordening actief ben.
Een grote rem in deze zijn vaak de afstanden naar cursusplaatsen en 10% eigen bijdrage, die niet zomaar door partijen worden vergoed .
Burgerparticipatie, kennis van de raadsleden in de materie .
Het is een en/en- verhaal. Wij zijn in eerste instantie volksvertegenwoordigers, maar om de burgers goed te kunnen vertegenwoordigen is kennis nodig en een brede ontwikkeling. Emotionele zaken zijn belangrijk maar mogen niet de boventoon voeren. Sociologische vraagstukken zijn belangrijk, ook persoonlijke zaken kunnen raadsleden in een soort spagaat brengen, maar ik denk, dat transparantie en integer handelen belangrijker zijn.
Wis en waarachtig. Wij vertegenwoordigen de burger, het welzijn en gedachtegoed van de burger. Niet alleen richting burger ,maar ook richting overheid. Geef de burger een stem en laten wij er op een zo goed mogelijke manier een invulling aan geven, naar alle redelijkheid.
Deels. Veel zaken zijn goed geregeld, maar zaken als jeugdzorgregeling op regionale basis en Belasting Samenwerking Gemeenten en Waterschappen zijn op dit moment zeker niet optimaal.
Ja, ik ga door. Ik ga voor: Een opbouw van de gemeente in het algemeen. Economisch herstel. Leefbaarheid. Voorkoming van sociale isolatie en verhoging van sociale cohesie. Verhoging van burgerparticipatie. Een ouderenbeleid als kernthema. Goed voorzieningenniveau in alle wijken. Handhaving van huidig sociaal beleid. Veiligheid bevorderen.
Lees stukken en leef je in, inzake de thematiek en beleid. Schuw niet om te vragen.