Gemeenteraden nog weinig op Facebook en Twitter te vinden

Gemeenteraden nog weinig op Facebook en Twitter te vinden

Gemeenteraden maken als collectief nog weinig gebruik van Facebook en Twitter. Van alle gemeenteraden, te weten 390, zijn er 120 op Twitter en slechts 50 op Facebook gevonden en/of herkend. Dit blijkt uit het onderzoek in het rapport ‘De gemeenteraad in het social media tijdperk’.

⇒ Download

Van de gemeenten met minder dan 80.000 inwoners zijn er 103 van de 349 gemeenteraden actief op Twitter, dit is 29,5 procent. Het gebruik van Facebook door gemeenteraden uit deze gemeenten is erg beperkt: slechts 34 van de 349 gemeenteraden heeft een Facebookpagina, dit is 9,7 procent. Bij de gemeenten met meer dan 80.000 inwoners maken er 17 van de 41 gemeenteraden gebruik van Twitter, dit is 41,5 procent. Op Facebook zijn van deze grote gemeenten 16 van de 41 gemeenteraden actief met een eigen account, wat 39 procent is.

Tips en tricks

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden doet in het rapport enkele aanbevelingen aan gemeenteraden die gebruik maken van social media of dit van plan zijn te gaan doen:

  • Voor de vindbaarheid en herkenbaarheid van een gemeenteraad op Twitter en Facebook is het aan te raden om de term ‘gemeenteraad’ of ‘raad’ met daarachter de naam van de gemeente te gebruiken;
  • Bij het gebruik van Facebook is het verstandig om gebruik te maken van een pagina en zich niet als ‘persoon’ aan te melden, de gemeenteraad is namelijk geen mens maar een onderdeel van het lokaal bestuur;
  • Gezien de huidige social media trends is het advies om naast Facebook en Twitter andere social media platforms te gebruiken, zeker indien de gemeenteraad de jongeren uit zijn gemeente wil bereiken.

Enquête raadsgriffiers

Voor dit onderzoek is een enquête verstuurd naar de 50 griffiers van de gemeenteraden die gebruik maken van een Facebookpagina. Uit deze enquête zijn de volgende resultaten voortgekomen:

  • Vrijwel iedere Facebookpagina van de gemeenteraden in Nederland wordt beheerd door de griffie van de desbetreffende gemeenteraad, namelijk 94,1 procent;
  • De gemeenteraden met een Facebookpagina maken gebruik van Facebook om zijn inwoners te informeren, om in contact met zijn inwoners te komen, om zijn inwoners inspraak te geven of voor al deze doeleinden;
  • Meer dan de helft van de gemeenteraden met een Facebookpagina maakt buiten Facebook en Twitter geen gebruik van andere social media platforms.

Meer informatie

Wie het hele onderzoek “De gemeenteraad in het social media tijdperk” wil lezen, klikt hier. Eerder publiceerde de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden het onderzoek van de Utrecht Data School over de vindbaarheid en herkenbaarheid van raadsleden op Twitter, zie: Raadsleden in 140 karakters.