Handig stappenplan voor startprogramma nieuwe raad

Handig stappenplan voor startprogramma nieuwe raad

Begin op tijd met de voorbereidingen op het startprogramma van de nieuwe raad. Voor griffiers heeft de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden een overzicht gemaakt dat laat zien welke stappen je wanneer kunt zetten om te komen tot een goede voorbereiding van de nieuwe raad. 

Het lijkt nog ver, maart 2022 vinden de volgende algemene gemeenteraadsverkiezingen plaats. Maar het is raadzaam om zo snel mogelijk te beginnen met de voorbereidingen op het startprogramma van de nieuwe gemeenteraad. Zorg bijvoorbeeld al snel voor voldoende budget voor startprogramma. 

Overzicht

Het stappenplan Een nieuwe raad aan de slag geeft een overzicht van de stappen waarmee griffiers tijdig het startprogramma kunnen voorbereiden. De checklist is chronologisch ingedeeld en bevat verwijzingen naar (digitale) bronnen, die griffiers kunnen gebruiken om nieuwe raadsleden goed in te werken.

Tweede hulpmiddel

Dit stappenplan is het tweede hulpmiddel van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden om de voorbereiding van de nieuwe raad vorm te geven, naast het recent gepubliceerde overdrachtsdocument voor de nieuwe raad. 

Tijdschema

De checklist bestaat uit de volgende stappen:

  • Start nu met budget, nadenken over een overdrachtsdocument, agendeer integriteit bij de kandidatenselectie
  • 7 maanden voor de verkiezingen: maak een planning en vergaderschema, bereid je voor op het opleidingsprogramma, bespreek de opzet van de coalitieonderhandelingen of het raadsprogramma.
  • 6 maanden voor de verkiezingen: overleg met collega griffiers, informeer bij de Vereniging van Griffiers en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden naar het aanbod voor startprogramma’s.
  • 5 maanden voor de verkiezingen: bepaal welke onderwerpen bij de start van de nieuwe raad besproken moeten worden (de 9 raadstegels) en bepaal de lokale beleidsagenda. Wijs kandidaat raadsleden en politieke partijen op het Klaar-voor-4-jaar programma. Attendeer zittende en kandidaat raadsleden op de competentiescan. 
  • 3 maanden voor de verkiezingen: maak een concept-startprogramma, maak en planning voor de eerste honderd dagen van de nieuwe raad.
  • Bij de installatie van de nieuwe raad: zorg voor welkomstinformatiepakket voor de nieuwe raad, organiseer inwerkdagen waar de nieuwe raad spreekt over de werkwijze en rol van de raad.

Interactief en print

Ter voorbereiding van dit stappenplan voerde de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden in samenwerking met de Vereniging van Griffiers gesprekken met griffiers, raadsleden en burgemeesters. In deze geactualiseerde versie van het stappenplan van 2017 is de input uit deze gesprekken verwerkt. Het stappenplan is beschikbaar als interactieve pdf, of een printbare A3 versie.

Meer informatie

- Het stappenplan Een nieuwe raad aan de slag is ook te vinden in de digitale leeromgeving voor raadsleden.
- Meer informatie over een sterke start van de raad en de 9 raadstegels is beschikbaar op de pagina Hoe word ik een sterke raad? 
- Lees meer over het belang van een overdrachtsdocument in het artikel Zorg voor een sterke start van de nieuwe raad met het overdrachtsdocument