Raadslid Cheraldine Osepa: “Ik steek overal mijn neus in”

Raadslid Cheraldine Osepa: “Ik steek overal mijn neus in”

Nog maar kort zit Cheraldine Osepa in de gemeenteraad van Delft, voor GroenLinks in Delft. Maar ze heeft al flink wat kunnen betekenen voor inwoners, vertelt ze in de bundel “Raadslid in de grote stad” van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Ratten, die wil je niet in je buurt hebben. Inwoners klagen erover bij haar. “Gelukkig worden burgers steeds mondiger en vinden ze de raadsleden sneller”, zegt ze. En omdat Osepa, die twee buurten onder haar hoede heeft, naar eigen zeggen de eigenschap bezit overal haar neus in te steken, maakt ze er meteen werk van. “Bij zo’n rattenplaag bel ik de gemeentelijke ongediertebestrijding. Na een week bel ik of er al iets is gebeurd. Dat geef ik dan weer door aan de bewoners. Iets anders: corona-armoede. Ondernemers in de buurt hebben het moeilijk en vinden het ingewikkeld steun te krijgen. Dat neem ik mee naar onze wethouder; zodat informatie duidelijker wordt voor ondernemers en ze makkelijker stappen kunnen nemen. Als ik niet tevreden ben met de antwoorden, stel ik meer politieke vragen.”

Osepa, die werkt als spiritueel massagetherapeut, wil na de volgende raadsverkiezingen verder als raadslid. Fulltime raadswerk lijkt haar wel wat. “Ik heb geen Nederlandse achtergrond en denk dat dat iets extra’s brengt in de fractie: een andere kijk op zaken, en dat je zo mensen kunt bereiken die regulier niet bereikt worden.”

Meer informatie

De bundel "Raadslid in de grote stad" is digitaal te lezen. Gedrukte exemplaren worden door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden verspreid tijdens fysieke bijeenkomsten. De publicatie bevat 29 interviews met raadsleden uit grote gemeenten. De raadsleden vertellen hoe ze in verbinding blijven met de inwoners, hoe ze het raadswerk en de rest van hun werkzame en persoonlijke leven combineren en over hoe naar hun idee de positie van de raad versterkt kan worden.

Wanneer je als raadslid wilt weten wat er nodig is om je volksvertegenwoordigende en andere rollen uit te voeren, vul dan de competentietest voor raadsleden in. Deze test geeft je inzicht in je sterke en minder sterke punten.