U bent hier

Raadslid wegwijs in de rol van toezichthouder

Raadsleden met interesse in het houden van toezicht kunnen door middel van het volgen van de bijeenkomst ‘Oriëntatie op Toezicht’ op 30 maart 2023 wegwijs worden in de rol van toezichthouder. Bestuurderscentrum-Academy en Maastricht University organiseren deze bijeenkomst onder het motto ‘Bezint eer u begint’.

Toezicht houden is een boeiende taak waarbij goed beslagen ten ijs komen niet overbodig is. In een middag verwerven raadsleden kennis over de vier kerntaken van een toezichthouder:

  1. De algemene gang van zaken controleren
  2. Het goedkeuren van besluiten van de Raad van Bestuur (RvB) en het College van Bestuur (CvB)
  3. Advies geven
  4. Werkgeverschap van de bestuurders

Toezichthouders werken in een complex krachtenveld. Ze moeten rekening houden met ethische dilemma’s, integer gedrag, strategie en risicomanagement. Onder andere deze aspecten van het vak komen tijdens de bijeenkomst aan de orde.

Pluspunten

Aan het eind van de bijeenkomst hebben raadsleden inzicht in wat het betekent om toezichthouder te worden, begrijpen zij wat er van hen in die rol wordt verwacht en hebben zij kennis over de taken en verantwoordelijkheden. Ook onderkennen raadsleden de risico’s van het vak en zijn zij bekend wat de uitdagingen van toezicht houden in deze tijd zijn. Uiteindelijk gaat het erom dat u genoeg informatie krijgt om zelf een afweging te kunnen maken of Raad van Toezicht-lidmaatschap bij u past.

Meer informatie

De bijeenkomst is geaccrediteerd voor 3 PE-punten. Deelnemers ontvangen naderhand een certificaat van Maastricht University. Aanmelden voor de bijeenkomst kan hier.

Deze bijeenkomst staat open voor leden van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden (NVvR). Raadsleden die lid zijn van de NVvR kunnen gebruik maken van een verlaagd tarief. Zij betalen geen € 395,- maar € 325,-. Geen lid van de NVvR? Dan betalen deelnemers bovenop de kosten van deze bijeenkomst de lidmaatschapskosten van € 79,- (excl. btw) en worden zij lid van Bestuurderscentrum.