In de nieuwsbrief is abusievelijk de plaatsnaam Apeldoorn vermeld. Dat moet natuurlijk Tynaarlo zijn.
Naam: Jan Smits
Raadslid in de gemeente: Tynaarlo
Raadslid sinds: 2022 (de afgelopen 10 jaren ben ik statenlid in Drenthe geweest)
Partij: VVD
Hoofdberoep: Directeur/Eigenaar Adviesbureau
Ik ben een enthousiast liefhebber van lokale politiek. Het gaat over je eigen wijk, buurt of dorp. Het gaat over mensen die je bij de supermarkt tegenkomt en je daar aanspreken op wat je kunt betekenen.
Jazeker! Binnen de gemeente is dat zo. Maar dat komt ook met verplichtingen, namelijk om qua stevigheid en deskundigheid goed je rol als raadslid in te vullen ten opzichte van de inwoners en het college.
Ik vind deskundige raadsleden heel erg belangrijk. Een goed en op de praktijk gericht trainingsaanbod is van groot belang voor elke raad.
Ik ben erg van de inhoud, van de dialoog en van de (praktische) oplossingen. Nooit op de persoon en als het met een beetje humor kan, bereik je vaak meer.
Ja, daar ben ik het zeer mee eens. Het moet natuurlijk wel fatsoenlijk blijven, maar ik ben niet zo van de fractiedwang of coalitiedwang. Geef je passie de ruimte, anders heb je in de raad niet veel te zoeken.
Door veel vragen te stellen, aan bijvoorbeeld de griffie, het college en de ambtenaren. In onze gemeente hebben we gelukkig een gemeentesecretaris die het bevragen van de ambtenaren zeer aanmoedigt.
In onze gemeente werken we best veel samen met buurgemeenten over tal van zaken. We hebben gelukkig een intergemeentelijke werkgroep met raadsleden uit alle deelnemende gemeenten om samen goede kaders te stellen en op een zo goed mogelijke manier democratische controle uit te oefenen. In de praktijk werkt dat goed. Ik ben daar tevreden over.
Beleid op het gebied van duurzaamheid wordt ontwikkeld in samenwerking met een klankbordgroep waarin 80 inwoners meepraten en meedenken. Ik vind dat we onze inwoners nog veel meer bij dit onderwerp moeten betrekken, maar dit is een mooie start.
Ik ben het daarmee eens. Mogelijk zou het per gemeente kunnen verschillen, maar in onze gemeente doet de burgemeester dat heel goed. Hij is een goede coach voor zowel raadsleden als collegeleden. En mocht je als raadslid niet tevreden zijn over de manier waarop de burgemeester invulling geeft aan haar of zijn rol, dan heb je instrumenten om dat bespreekbaar te maken. Maak daar dan ook vooral gebruik van.
In de korte tijd dat ik nu raadslid ben, ben ik heel tevreden over de griffie. Altijd bereikbaar, uitermate dienstbaar, maar je niet naar de mond praten. Prima! Wanneer de griffier aangeeft dat er een ruimer budget voor de griffie nodig is, moeten we dat als raad serieus nemen. Toevallig ben ik zelf voorzitter van de werkgeverscommissie geworden, dus ik help de griffier waar mogelijk.
In alle eerlijkheid: te weinig. De raad bestaat nog voor een groot deel uit oudere witte mannen (waarvan ik zelf ook één ben) en we moeten echt meer doen om een inclusieve raad te worden. Dit is een belangrijk punt waarmee we aan de slag moeten. Pas dan zijn we een echte volksvertegenwoordiging.
De lokale democratie verlevendigen. Maar dan moet je wel de trend zien te doorbreken dat de gemeente steeds meer een uitvoeringsorganisatie van het Rijk wordt.
Kom uit je eigen bubbel. Je gelijk halen is echt niet moeilijk tussen alleen maar gelijkgestemden. Ga eens naar een fractievergadering van een partij die politiek gezien ver van je af ligt en kijk wat je daar kunt leren. En als extra tip: men zegt dat de inwoner de politiek niet meer vertrouwt, maar eigenlijk is het precies andersom. Geef vertrouwen, dan ontvang je het ook!