Raadsacademie Apeldoorn: Slim werken in raad en regio

Nog plaatsen beschikbaar
16 november 2024 09:30 - 13:00 uur

Slim werken als raadslid doet u met de juiste informatie, en in goede verstandhouding met de mensen en gemeenten om u heen.

Informeer u zelf met deskundigen en spreek met elkaar over de Regionale samenwerking en AI! Deze bijeenkomst organiseren wij samen met de Gelderland Academie.

Na afloop van de Raadsacademie weet je als raadslid beter wat je rol is in verhouding tot het college en de regio. En je krijgt zicht op hoe een goede informatievoorziening en AI jouw werk beïnvloedt. Waar liggen jouw kansen en wat zijn de risico's in het verzamelen en verwerken van informatie?

Aansluitend zijn leden van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden welkom op de ALV. 

Programma

09:00

Inloop

09:30

Plenair

  Invloed in de regio
10:15

Deelronde 1

  Regionale samenwerking: hier om te blijven
  AI: Wettelijke en technische mogelijkheden
11:15

Pauze

11:30

Deelronde 2

  Kansen en risico's van AI
  Formatieproces van de raad: Tips en tricks voor de collegevorming
12:30

Lunch

13:00

ALV Nederlandse Vereniging voor Raadsleden

Sprekers

Marieke van Genugten (Radboud Universiteit)

De Wet gemeenschappelijke regelingen maakt het mogelijk om regionale adviescommissies in te stellen voor meer invloed en grip van gemeenteraden op regionale samenwerking en verbonden partijen. Door een onderzoek onder raadsleden over de ervaringen in en met deze commissies willen wij inzicht krijgen maar vooral ook tips en adviezen hoe raadsleden (meer) invloed kunnen hebben op regionale samenwerking en verbonden partijen. Marieke van Genugten, universitair hoofddocent bestuurskunde van de Radboud Universiteit, geeft u handreikingen voor goede regionale samenwerking, en presenteert de belangrijksten uitkomsten van het onderzoek.

Ginnie Blondeel Timmerman (BMC) - Regionale samenwerking: hier om te blijven

Ginnie sluit in haar bijdrage aan op de keynote over regionale samenwerking en presenteert aan de hand van concrete voorbeelden welke vormen van invloed raadsleden kunnen hebben op regionale samenwerking.

Tim Vos Goedhart (Open State Foundation) - AI: Wettelijke en technische mogelijkheden

Steeds meer raadsleden ontdekken je efficiënter en effectiever kunt werken door samen te werken in de regio, én door de juiste informatie boven water te krijgen. Dankzij AI zijn de mogelijkheden om  informatie snel te verzamelen en te verwerken, toegenomen. Welke technische en wettelijke kenmerken heeft AI?

Hind Dekker-Abdulaziz - Kansen en risico's van AI

Hind Dekker-Abdulaziz is onder meer voormalig Lid van de Tweede Kamer voor D66, waar zij zich bezighield met digitale overheid, binnenlandse zaken, inlichtingendiensten en persoonsgegevens. Zij is ook gemeenteraadslid geweest in Utrecht. Privacy is een van de grote vraagstukken waar zij zich zorgen om maakt. Vanuit die achtergrond weet Hind als geen ander de brug te slaan tussen de grote, vaak internationale ontwikkelingen rond data en de praktijk van het raadslid. Zij deelt haar kennis en ervaringen, zodat u als raadslid beter zicht krijgt op de kansen en risico’s van AI in uw werk.

Henk Bouwmans - Formatieproces van de raad: Tips en tricks voor de collegevorming

Een betrokken raad tijdens het formatieproces is geen vanzelfsprekendheid. Dat is opvallend, aangezien het uiteindelijk de raad is die de wethouders benoemd en het collegeakkoord ratificeert. Hoe breng je de raad in positie te brengen en realiseer je een rol die recht doet aan de raad als hoogste bestuursorgaan?

Graag gaan we met u in gesprek over de rol van de raad in het proces van collegevorming, maar vooral het belang van rol en positie van de raad voor deze belangrijke fase in de lokale democratie te vergroten.

Praktische informatie

Datum: Zaterdag 16 november
Tijd: 09:00  –  13:00
Locatie: Gemeentehuis Apeldoorn (Marktplein 1, 7311 LG Apeldoorn)

 

Inschrijven

Jouw gegevens

Meld je snel en eenvoudig aan door in te loggen. Geen account? Maak dan gebruik van het onderstaande formulier.