U bent hier

Aftrap tiendaagse zaterdag met vier studiogasten

De online tiendaagse voor kandidaat-raadsleden start komende zaterdag met een online studiogesprek met vier studiogasten over de rol en positie van de gemeenteraad. De gasten zijn: Pieter Omtzigt, Eva Wolf, Leonie Heres en Bahreddine Belhaj. Thema van dit openingsgesprek voor nieuwe en ervaren kandidaat-raadsleden is de rol en positie van de gemeenteraad.

Met Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid en vooral bekend doordat hij de toeslagenaffaire aan de orde heeft gesteld, wordt het gesprek gevoerd over macht en tegenmacht in de lokale democratie. En dus over wat goede controle inhoudt. Met Eva Wolf, universitair docent aan de Universiteit Tilburg, gaat het gesprek over het belang van weerstand en conflict. In het gesprek met Leonie Heres, Bijzonder hoogleraar Integriteit van het Lokaal Bestuur, gaat het over het belang van integriteit, belangenverstrengeling en een veilige omgeving voor debat en gesprek in de raad. Over het belang van een sterke en krachtige raad wordt het gesprek gevoerd met raadslid Bahreddine Belhaj, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Aftrap

Het online studiogesprek over rol en positie van de gemeenteraad en het belang van een sterke raad vormt de aftrap van een zogeheten tiendaagse van online bijeenkomsten en webinars voor kandidaat-raadsleden. Meer informatie over het programma en de mogelijkheden tot aanmelden voor deze sessies en voor het openingsstudiogesprek van zaterdag 29 januari klik hier.

Voorbereiden

Voor jou als kandidaat-raadslid hebben we volop keuze aan informatie om je voor te bereiden op het raadswerk:

  • Wegwijzer – voor raadsleden in raadsperiode 2022-2026 (online handboek met honderden aanbevelingen en praktische tips)
  • Informatiekaart met tips van raadsleden voor raadsleden
  • Online leeromgeving voor raadsleden met honderden modules, filmpjes, stappenplannen gratis toegankelijk voor jou als kandidaat-raadslid

Leerlijnen om je als raadslid voor te bereiden op het raadswerk, bijvoorbeeld hoe de gemeente werkt en welke instrumenten je kunt inzetten zijn te vinden op de dag en nacht toegankelijke digitale leeromgeving voor raadsleden, waaronder: