Een weg vinden in het doolhof van informatie

Een weg vinden in het doolhof van informatie

Als raadslid komt het u ongetwijfeld bekend voor: het is zondagavond en zoals gewoonlijk ligt er weer een grote stapel papier op uw bureau die u moet doornemen om u voor te bereiden op de komende week. En deze week zitten er extra stukken tussen die u moeten klaarstomen voor de begrotingsvergadering van komende week.

Als raadslid krijgt u een grote hoeveelheid informatie op uw bord. Het is daarom van belang dat u vlot, kritisch en scherp informatie kan verwerken. Het hebben van een sterk ontwikkeld analytisch vermogen komt dus goed van pas.

Deze competentie zorgt ervoor dat u gemakkelijk de hoofd- van de bijzaken scheidt, waarna u de consequenties op lange en korte termijn snel in beeld krijgt. Deze informatie interpreteert u op basis van een analyse met vooraf bepaalde criteria. U houdt zo een overzicht van alle politieke en maatschappelijke taken.

De begrotingsvergadering is een goed voorbeeld van een moment waar u als raadslid een sterk analytisch vermogen nodig heeft. Doordat u sterk analytisch bent kan u de voor u relevante punten binnen de begroting vastleggen. Hierbij maakt onderscheid tussen de korte en lange termijn consequenties en belangen van de bepalingen in de begroting.

Competentiescan

U maakt de competentiescan door rechtsboven te klikken op Mijn account. Vervolgens maakt u een account aan en kunt u één keer de competentiescan van 48 vragen volledig doorlopen. Dit neemt zo'n tien minuten in beslag. De resultaten kunt u direct raadplegen en zijn gekoppeld aan adviezen voor het volgen van vervolgcursussen en -trainingen.

Volgende week staat de competentie 'onderhandelen' centraal. In totaal zijn er twaalf competenties voor raadsleden: