Van de 344 gemeenteraden zijn er inmiddels 110 die actief zijn op Twitter. Er zijn 94 gemeenteraden die een eigen Facebookpagina hebben en 48 gemeenteraden maken gebruik van Instagram. De belangrijkste reden om op social media actief te zijn is inwoners te informeren over de raadsvergadering en om in contact te komen met inwoners.
Dit blijkt uit het onderzoek “Sociale mediagebruik gemeenteraden Nederland”. Dit landelijke onderzoek is uitgevoerd door de Thorbecke Academie in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. In vergelijking met een vergelijkbaar onderzoek in 2016 is het aantal gemeenteraden dat op twitter actief is, in absolute aantallen afgenomen van 120 naar 110 gemeenteraden. In verhouding tot het aantal gemeenteraden is er sprake van een stijging: in 2016 was 30,8 procent van de gemeenteraden op Twitter actief, in 2022 gaat het om 31,9 procent van de gemeenteraden. Het aantal gemeenteraden dat actief is op Facebook is gestegen van vijftig naar 94.
De belangrijkste reden voor gemeenteraden om actief te zijn op social media is het aankondigen van de raadsvergadering (91,5 procent van de gevallen). Ook worden besproken agendapunten vaak gebruikt (54,3%) om inwoners te informeren. De helft van de gemeenteraden gebruikt social media om inwoners kennis te laten maken met raadsleden. Tot slot gebruikt 39,4% om inwoners mee te laten participeren, in contact te komen met inwoners of om het vertrouwen van de lokale democratie te versterken.
In het onderzoek staan een aantal tips en aanbevelingen aan gemeenteraden die gebruik maken van social media of het willen uitbreiden:
Klik hier voor het volledige onderzoek “Sociale media gebruik gemeenteraden”.
Klik hier voor het onderzoek “Gemeenteraden nog weinig op Facebook en Twitter te vinden”.
Wil je meer weten over social media en hoe je het effectief kunt inzetten? Klik dan hier voor de leermodule over social media gebruik.