Gezag en praktische onderwerpen in Raadsacademie Venray

Gezag en praktische onderwerpen in Raadsacademie Venray

Heeft de gemeenteraad in deze tijden van polarisatie en fragmentatie nog wel gezag? Het is één van de vragen die aan de orde komt tijdens de Raadsacademie in Venray van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Verder komen ook praktische onderwerpen aan bod als omgangsvormen en burgerparticipatie.

Voor het hoofdthema gezag van de raad komt de Raad voor het Openbaar Bestuur (Rob) naar Venray. De raad houdt een presentatie over het gezag van de overheid, als onderdeel van de campagne in november om aandacht te besteden aan het gezag van de lokale en rijksoverheid. De presentatie vormt de openingssessie van de Raadsacademie in Venray.

Deelsessies

Raadsleden hebben vervolgens, om uit de vier onderwerpen, twee keuzes te maken voor het volgen van workshops. Het gaat om: de omgangsvormen in de raad (Raad & Omgangsvormen), hoe gaat de raad om met de wensen van inwoners (Raad & Burgerparticipatie), hoe en wat is de rol van de raad bij keuzes voor windmolens en zonneparken (Raad & Klimaat) en welke keuzes kan de raad maken om het bouwen van huizen te stimuleren (Raad & Gebiedsontwikkeling). De Raadsacademie in Venray wordt gecombineerd met een algemene ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Op de agenda staat onder meer de conceptbegroting 2023. De ledenvergadering begint om 9.45 uur. De Raadsacademie met de presentatie van de Rob om 10.30 uur. Leden zijn welkom bij ALV en Raadsacademie. De Raadsacademie staat open staat ook voor raadsleden die geen lid zijn.

Voorbereiden

Als raadslid raak je nooit uitgeleerd, we hebben volop keuze aan informatie, trainingen en cursussen om je voor te bereiden op het tweede raadsjaar:

  • Wegwijzer – voor raadsleden in raadsperiode 2022-2026 (online handboek met honderden aanbevelingen en praktische tips).
  • Informatiekaart - met tips van raadsleden voor raadsleden.
  • Online leeromgeving - voor raadsleden met honderden modules, filmpjes, stappenplannen gratis toegankelijk voor jou als kandidaat-raadslid.
  • Competentiescan - voor raadsleden toegankelijke competentietest om inzichtelijk te krijgen wat de ontwikkelmogelijkheden zijn.

Meer informatie

De bijeenkomst zal zaterdag om 10:30 van start gaan tot 13:15, met de lunch aan het einde van het programma. Van de vier eerder genoemde deelsessies is het mogelijk om twee sessies bij te wonen. Klik hier het volledige programma.

Aanmelden

Enthousiast? Meld je hier aan voor de ALV raadsacademie op zaterdag 19 november.