Raadsleden van Nederland: Renate van Maaren

Raadsleden van Nederland: Renate van Maaren

Wat drijft raadsleden? Wat geeft hen de energie en motivatie om zich in te zetten voor de samenleving? En welke instelling en idealen nemen zij mee de raadszaal in? In de serie Raadsleden van Nederland vertellen raadsleden hun verhaal. Deze week Renate van Maaren, raadslid van Lijst van Maaren uit Gorinchem over lid zijn van een lokale partij.

Aflevering 24: lid van een lokale partij

“Maar liefst 21 jaar was ik lid van een landelijke partij, waarvan vier jaar als raadslid. Bij sommige lokale politieke keuzes was het een kwestie van even op de site van de partij kijken en je wist welk standpunt je in moest nemen. Het zorgt ervoor dat je voor kiezers herkenbaar bent, maar heus waar: dat kun je als lokale partij ook zijn.

“Ik vind het onzin dat een landelijke partij wél en een lokale partij niet gebaseerd zou zijn op ideologie. Mijn ideologie is dat ik ga voor het belang van de stad. Een landelijke partij heeft dat echt minder. Ik zie hier in Gorinchem ook dat politici van lokale partijen veel vaker in de eigen stad maatschappelijk actief zijn.

“Overigens is dat ook noodzakelijk. Landelijke partijen hebben als vanzelf een bepaalde naambekendheid. Het CDA kan hier zelfs zonder noemenswaardige campagne twee tot drie zetels halen. Een lokale partij begint met nul en moet heel hard werken om zetels te veroveren. Je moet echt zichtbaar zijn, zowel op straat als in de media.

“Ik zit na een afsplitsing nu met één zetel in de raad en geniet van de vrijheid die me dat biedt. Je kan beter trouw blijven aan je verkiezingsbeloften. De kiezers weten waar ik voor sta: ik ben rechts-liberaal, zet me in voor het belang van de stad en doe dat met een flinke scheut pragmatisme.

“Het zou goed zijn als we weer op individuele titel in de raad zitten. Het zorgt ervoor dat raadsleden zich beter aan verkiezingsbeloften houden, niet gehouden zijn aan wat hun partij landelijk doet en dat ze in de raad meer op zoek gaan naar draagvlak. Nu is het vaak coalitie versus oppositie en eindigt de stemming in Gorinchem vaak met 13-12.

“Of er ook een keerzijde is? Jazeker. Ik mis de contacten met partijgenoten in buurgemeenten. Het was in het verleden plezierig om samen met hen op te trekken bij bepaalde regionale thema’s. Het is nu wel wat eenzamer. En ik moet sowieso zowat alles alleen doen. Maar een straf is het niet, ik vind de lokale politiek prachtig.”

Raadsleden van Nederland

In de serie Raadsleden van Nederland komen raadsleden met hun verhaal aan bod. Zij vertellen wat hun drijfveren zijn en wat zij willen leren. De volgende in de reeks is Janine Visser, raadslid voor Partij voor de Dieren in Alkmaar. Eerder verschenen: