Vele (oud)-raadsleden geëerd met een koninklijke onderscheiding

Vele (oud)-raadsleden geëerd met een koninklijke onderscheiding

Afgelopen vrijdag, de dag voor Koningsdag, vond weer de jaarlijkse lintjesregen plaats. Tijdens de Algemene Gelegenheid werden 2882 Nederlanders onderscheiden met een koninklijke onderscheiding. De onderscheiding, in de volksmond een lintje genoemd, wordt toegekend als erkenning voor persoonlijke, bijzondere verdiensten voor de samenleving. Onder de benoemingen bevonden zich ook vele (oud)-raadsleden.

Dat het raadslidmaatschap gewaardeerd wordt als een bijzondere bijdrage aan de samenleving blijkt uit de lintjes die in Friesland zijn uitgedeeld. Van de 72 Friezen die een lintje kregen, hebben er vijf in de gemeenteraad gezeten. Te weten Mark de Waard en Germ Gerbrandy in Sudwest-Fryslân, Meine Jansma en Jenne Hummel in Ooststellingwerf en Mieke van Heijkop - de Bijl in Heerenveen.

Twee decennia

In de gemeente Reimerswaal (Zeeland) werden zelfs drie oud-raadsleden onderscheiden voor hun jarenlange werkzaamheden. Dieuwke Louwrink en Nico van der Hoest werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor respectievelijk veertien en zestien jaar raadslidmaatschap. Peter Koeman maakte zelfs twintig jaar vol in de raad en kreeg daarvoor de onderscheiding.

West Betuwe

Ook in West Betuwe werd een langdurig raadslid onderscheiden. Dittie van Zee-van Arendonk werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze kreeg de onderscheiding o.a. voor haar vrijwilligerswerk bij de gereformeerde kerk en EHBO in Herwijnen. Daarnaast is Van Zee-van Arendonk al ruim twintig jaar raadslid in de gemeente Lingewaal/West Betuwe.

Rheden

Jan Jansen werd eveneens onderscheiden met een lintje. Jansen was twaalf jaar lang raadslid voordat hij tien jaar wethouder werd in de gemeente Rheden (Gelderland). Hiernaast was Jansen werkzaam als bestuurslid bij o.a. de Raad van Kerken en de Eusebiusparochie.

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden feliciteert hen en alle andere (oud)-raadsleden met hun onderscheiding en bedankt hen voor hun tijd en inzet in de gemeenteraad!