U bent hier

Goede Raad!

Een goede raad kan iedereen wel gebruiken. Zeker als je overweegt om je kandidaat te stellen voor het raadslidmaatschap. Wil je snel en overzichtelijk weten wat het raadslidmaatschap inhoudt, wat er bij komt kijken en hoe je dat het beste kunt aanpakken? Neem dan een kijkje bij de Goede Raad!

Goede Raad 1: Raadslid en social media

Bijna iedereen zit op social media. Raadsleden dus ook. Je kunt social media ook goed gebruiken om een beter raadslid te zijn of te worden, maar er zijn wel valkuilen. Digitaal strateeg Thomas Boeschoten ligt ze toe.

Goede Raad 2: Een vliegende start als nieuw raadslid

Je legt de eed of de belofte af en dan begint het; je bent raadslid. Wat komt er dan op je af en hoe moet je dat aanpakken? Roelie Bosch-Nijeboer was twaalf jaar lang raadslid in Almere en kent de fijne kneepjes van het vak.

Goede Raad 3: De rekenkamer als hulptroep van de raad

Het is een illusie om te denken dat je als raadslid alles van het college kunt onderzoeken. Daarom heeft elke gemeente een onafhankelijke rekenkamer(commissie). Waarom is deze onmisbaar en hoe gebruik je deze?

Goede Raad 4: De griffier als rechterhand van de raad.

De raad kan niet zonder de griffier en vice versa. De griffier levert de broodnodige ondersteuning voor de raad, maar de griffier moet daarbij wel duidelijke kaders meekrijgen van de raad. Hoe werkt dat samenspel?

Goede Raad 5: De raad als opdrachtgever van de accountant

Hoe kan de raad het beste gebruik maken van de verplichting om een accountant aan te stellen? En waar moet je als raad op letten bij het selecteren van een accountant? Twee ervaringsdeskundigen geven de perspectieven.

Goede Raad 6: De raad en het benoemen van een nieuwe burgemeester

De raad kan en mag meer dan je denkt bij de benoeming van een nieuwe burgemeester. En daar mogen raadsleden zich ook bewuster van zijn. De raad bepaalt de procedure, wie op gesprek komen en wie uiteindelijk wordt voorgedragen.

Goede Raad 7: De gemeenteraad en de Omgevingswet

De Omgevingswet geeft de raad meer mogelijkheden om te sturen. Maar alleen als de raad zich daar bewust van is én de handvatten weet beet te pakken. Pascale Georgopoulou en Manon Fokke leggen uit hoe.