Digitale ontmoetingsplek voor raadsleden met beperking

Digitale ontmoetingsplek voor raadsleden met beperking

Raadsleden met een beperking en inwoners met een beperking die politiek actief willen worden kunnen met hun vragen terecht bij een nieuwe digitale ontmoetingsplek: www.onbeperktindepolitiek.nl. Deze digitale plek is dinsdag gelanceerd en biedt mensen met een beperking die al politiek actief zijn anderen te stimuleren.

Mensen met een beperking of bijzonderheid die graag actief willen worden in de politiek, kunnen letterlijk en figuurlijk tegen drempels aanlopen om die ambitie waar te maken. Zij zijn op dit moment dan ook fors ondervertegenwoordigd onder onze volksvertegenwoordigers. Slechts 0,5 procent van hen heeft een beperking, terwijl dat voor tien tot vijftien procent van de Nederlandse bevolking het geval is.

Digitale gespreksplek

Door in met elkaar in gesprek te gaan, vragen te stellen, informatie te delen en anderen te helpen, moet het er voor zorgen dat meer mensen met een beperking kiezen voor de politiek. Het is voor de democratie belangrijk dat iedereen mee kan doen en zich vertegenwoordigd voelt.

Informatie delen

De digitale ontmoetingsplek staat ook voor organisaties en politieke partijen die informatie willen delen. Het moet er ook toe leiden dat politieke partijen worden geïnspireerd om meer mensen met een beperking een plek te geven in hun partij of als hun vertegenwoordiger op te treden.

Toegankelijke politiek

De digitale ontmoetingsplek voor (belangstellende) politici met een beperking Www.onbeperktindepolitiek.nl is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het zogeheten aanjaagteam dat zich inzet voor meer politiek actief zijn van mensen met een beperking heeft dinsdag een manifest “Toegankelijke politiek” aangeboden aan de Vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

Raadsleden met een beperking kunnen voor het uitoefenen van hun raadslidmaatschap ook subsidie aanvragen om hun ondersteuning te betalen.