Raadslid vraagt aandacht toegankelijke taal van beleidsplannen

Raadslid vraagt aandacht toegankelijke taal van beleidsplannen

“Als ik een beleidsplan ontvang, kijk ik ook of de Turkse bakker in Rotterdam-Zuid daar wat mee kan. Is het in toegankelijke taal? Is er een Engelse versie beschikbaar? Die kleine dingetjes kunnen het verschil maken”.

Het Rotterdamse raadslid Elika Rehim Zadeh wijst in een vraaggesprek in het VNG Magazine op de rol die raadsleden met een migrantenachtergrond kunnen vervullen. Deze raadsleden kijken en denken eerder vanuit het perspectief van migranten zoals die ook in de gemeente wonen. “Omdat ik zelf heb ervaren hoe het is om een migratieachtergrond te hebben, zit dat er bij mij heel erg ingebakken”, aldus Rehim Zadeh, die afkomstig is uit Iran. Zij zit voor Denk in de gemeenteraad van Rotterdam. De kracht van het vrije woord motiveert haar om in de gemeenteraad op te komen voor inwoners met een migratieachtergrond. “Ik heb bewust de keuze gemaakt om me uit te spreken”.

Raad als afspiegeling

Slechts 6 procent van de gemeenteraadsleden in Nederland heeft een migratieachtergrond, dat terwijl 25,2 procent de bevolking een migratieachtergrond heeft. De gemeenteraad is geen goede afspiegeling van alle inwoners en voornamelijk vrouwen en inwoners met en migratieachtergrond blijven ondervertegenwoordigd.

Elika Rehim Zadeh: ‘Er is wantrouwen, ook onder inwoners met een migratieachtergrond. De vraag is niet of dat wantrouwen terecht is. Nee, de vraag is waar het vandaan komt en hoe je het oplost. De toeslagenaffaire heeft een grote impact gehad. Daar waren vooral mensen met een migratieachtergrond slachtoffer van. Iedereen kent wel iemand die in de problemen is geraakt. Mensen schrikken bijna als ze een blauwe brief krijgen, of wanneer de gemeente ze, met alle goede bedoelingen, toch weet te bereiken.

Diversiteit en Inclusiviteit

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden zet zich in voor een sterke en diverse raad omdat het belangrijk is dat de lokale democratie duurzaam aantrekkelijk blijft en de raad gezag kan verwerven onder alle inwoners. Het thema diversiteit en inclusiviteit is daarom een onderdeel van de Dag voor de Raad op 5 april 2024 in het stadhuis van Rotterdam. In de deelsessie wordt besproken wat het belang is van een evenwichtige afspiegeling in de raad van alle inwoners voor het gezag en de rol van de raad in de lokale democratie.

Meer informatie

Klik hier om het volledige interview met raadslid Elika Rehim Zadeh te lezen.

Wil je meer weten wat de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden doet op het thema Diversiteit en Inclusiviteit, klik hier.

Lees hier het interview met Elika Rehim Zadeh in de rubriek Raadslid van de Week