Regel kinderburgemeester voor het zomerreces!

Regel kinderburgemeester voor het zomerreces!

Gemeenteraden die kiezen voor een kinderburgemeester kunnen dit het best voor de zomer regelen. Op de tweede dinsdag van september worden in alle gemeenten de Landelijke Kindergemeenteraadsverkiezingen gehouden. De installatie na de verkiezingen vindt altijd plaats in november.

Zo kan de gemeente direct van kinderen horen wat belangrijk wordt gevonden en wat er nodig is om veilig, gezond en gelukkig op te groeien. Het is het recht op leren participeren en een ontwikkeling door te maken tot volwaardige burgers in een democratische samenleving.

Motie

Raadsleden kunnen een kant-en-klare motie indienen om in hun gemeente een kinderburgemeester mogelijk te maken. Deze motie is terug te vinden in het manifest dat de ideeën en doelen beschrijft van de kinderburgemeester en kinderraad. Het richt zich voornamelijk op het betrekken van kinderen bij de lokale politiek. Het doel is om kinderen een stem te geven in het gemeentebestuur.

Belang kinderburgemeester

Het is belangrijk om kinderen te leren en te laten ervaren wat democratie inhoudt. Democratie moet je aanleren en jong mee beginnen. Kinderen laten participeren in de gemeente en maatschappij is een investering voor nu met positieve opbrengsten voor later. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden steunt het Nederlands Genootschap van Kinderburgemeester om kinderen op deze manier te betrekken bij de (lokale) politiek en om ze een stem te geven.

Meer informatie

Voor meer informatie over de kinderburgemeester, klik dan hier

Voor meer informatie over de kant-en-klare motie, klik dan hier