U bent hier

De volksvertegenwoordigende rol van raadsleden

‘‘De volksvertegenwoordigende rol vind ik het belangrijkste van mijn raadslidmaatschap. Altijd luister ik naar wat mensen te zeggen hebben, ook als ik word aangesproken op straat. Dat gebeurt vaak, meer dan ik had verwacht. Ik wil horen wat er leeft, zodat ik daar op kan acteren. Mensen vragen mijn aandacht niet voor grote thema’s. Ze brengen actuele zaken onder mijn aandacht die soms in geen enkel verkiezingsprogramma staan.”

Dit is de conclusie van raadslid Marloes Rijpstra over de volksvertegenwoordigende rol van raadsleden. Sinds 2022 is Marloes raadslid in de gemeente Ameland voor de PvdA. Naast haar raadslidmaatschap is ze een docent op een basisschool. Het gehele interview over de volksvertegenwoordigende rol van de raad is terug te zien in de opleidingengids van 2022.

Drie belangrijke tips

Marloes geeft raadsleden drie belangrijke tips mee, zodat raadsleden hun volksvertegenwoordigende rol zo goed mogelijk kunnen uitvoeren.

1. Luister als je wordt aangesproken op straat, want zo leer je wat er leeft bij de mensen.

2. Neem soms wat afstand zonder je af te sluiten, want wat in de raad wordt gezegd is niet persoonlijk.

3. Leg contacten buiten je vertrouwde kring, want dat helpt om het grote geheel te blijven zien.

Meer informatie:

Klik hier voor de opleidingengids 2022.              

Raadstegels:

Dit is de eerste aflevering in een serie over de negen raadstegels.

De negen raadstegel zijn 9 verschillende thema’s die als doel hebben om de positie van de raad te versterken. Raadsleden kunnen op deze 9 verschillende thema’s met elkaar afspraken maken, zodat de rol en de positie van de raad wordt versterkt.