U bent hier

Meer zeggenschap belangrijker dan fulltime raadslidmaatschap

Het raadslidmaatschap kan alleen aantrekkelijk blijven als de zeggenschap van raadsleden groter wordt. Daarvoor is nodig: meer zeggenschap en invloed van raadsleden, betere en ruimere ondersteuning en meer grip op regionale samenwerking. 

Meer zeggenschap en invloed voor raadsleden is belangrijker dan de vraag of het raadslidmaatschap ook fulltime kan worden uitgevoerd. Hansko Broeksteeg, universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit Nijmegen, betoogde dit afgelopen zaterdag in zijn bijdrage aan het debat over de toekomst van het raadslidmaatschap. 

Fulltime raadslidmaatschap

Het fulltime raadslidmaatschap kan volgens Broeksteeg in grote gemeenten met meer dan 100 duizend inwoners de moeite waard zijn, vooral omdat raadsleden het daar steeds drukker hebben door de extra taken. 'Ik kan mij voorstellen dat raadswerk in grote gemeenten voltijds wordt, maar ik zou wel zeggen: laat de vrijheid aan gemeenten om er voor te kiezen. De wetgever kan een grens leggen bij honderd- of tweehonderdduizend inwoners.'

Terughoudendheid Den Haag 

Daadwerkelijke zeggenschap en invloed is volgens Broeksteeg het belangrijkste om het raadslidmaatschap aantrekkelijk te houden. De raad moet dan wel wat te zeggen hebben. Daarvoor is nodig dat het belastinggebied voor gemeenten wordt vergroot en dat de Rijksoverheid terughoudend moet zijn. 'Er is een andere mindset nodig in Den Haag bij de wetgever. Deze moet niet alles dicht willen regelen en geen taken overhevelen naar gemeenten met duizend en een voorwaarden en met allerlei details.'

Ondersteuning

Betere en ruimere ondersteuning, door griffie en rekenkamer, kan het raadswerk ook aantrekkelijk houden. Fractieondersteuning moet daarom niet meer vrijblijvend zijn. 'In veel gemeenten is fractieondersteuning op een minimum georganiseerd. In elke gemeente dient fractieondersteuning voor gemeenteraadsleden verplicht te worden gesteld. Echte beleidskeuzes zijn politieke keuzes. Dus meer fractieondersteuning lijkt mij zelfs belangrijker dan meer ondersteuning voor de griffie', aldus Broeksteeg. 

Regio

De aantrekkelijkheid van het raadswerk wordt ook vergroot wanneer gemeenten in minder gemeenschappelijke regelingen deelnemen. Gemeenten zitten gemiddeld in twintig regionale samenwerkingsverbanden. Volgens Broeksteeg wordt het voor raadsleden aantrekkelijker en overzichtelijker als er minder regionale samenwerkingsverbanden zijn.

Meer informatie

- artikel Zetje in de rug voor betere ondersteuning raad. 
- artikel over de deelsessie over de regio tijdens de Raadsacademie van 21 november.  
- Burgerparticipatie en de raad: werkt dat? 
- Tips voor een betere informatievoorziening van de raad.

Praat mee over ondersteuning

Op vrijdagmiddag 11 december organiseren we een online sessie over ondersteuning en wat de raad kan leren van de motie Jetten waarmee de Tweede Kamer de uitbreiding van de eigen ondersteuning regelde. Meld je hier aan voor de gratis sessie.