René Paas: ‘Agressie en intimidatie hoort er niet bij!’
De boodschap voor nieuwe volksvertegenwoordigers van de Groningse commissaris van de Koning en ex-wethouder René Paas is duidelijk: agressie en intimidatie door inwoners jegens volksvertegenwoordigers hoort niet. “Als je voelt, ook als iemand bijvoorbeeld te dichtbij komt staan, realiseer je je dat het er niet bij hoort. Trek je terug uit de situatie, meld het, ook als je twijfelt.”
De Groningse CdK Paas heeft liever dat Statenleden naar hem toe komen dan dat ze zaken en vormen van intimidatie wegstoppen. “Dat laatste gebeurt te vaak, dat staat vast”, zegt René Paas in een interview dat onderdeel is van een reeks gesprekken hoe politieke ambtsdragers in de provincie omgaan met agressie en intimidatie van en door inwoners.
Bedreiging
In Groningen zijn ze goed bezig als het om dit thema gaat, vindt Paas. In alle geledingen van de provinciale staten is het een agendapunt dat met enige regelmaat terugkomt. ‘Het is belangrijk om hier over te praten op het moment dat het rustig is. Zoals de veiligheidsregio’s calamiteiten oefenen in de koude fase, zo moeten wij aandacht hebben besteed aan de mógelijkheid van een bedreiging. Zodat je weet wat je moet doen als het daadwerkelijk gebeurt.’
Stoer
De fase van achter de feiten aan lopen is in Groningen een gepasseerd station. ‘We hebben vastgesteld beleid, er zijn maatregelen en het voornemen om het er elk jaar over te hebben. Tijdens de komende statenwissel is er weer extra aandacht voor het onderwerp. Het kan iedereen gebeuren en dan is het goed om te weten dat je met je zorgen en twijfels bij mij of de griffier terechtkunt. Houd het niet bij jezelf, dat is niet stoer.’
Meer informatie
- Het interview met René Paas verschijnt in een reeks vraaggesprekken met provinciale volksvertegenwoordigers en bestuurders. Klik hier voor het lezen van het hele interview.
- Dit is het zesde interview uit een serie gesprekken met politieke ambtsdragers actief in de provincie. Het eerste interview was met Statenlid Jaap Stalenburg: In gesprek gaan als wapen tegen agressie en intimidatie.
- Het tweede interview was met voormalig Statenlid Julie d’Hondt: Bedreigd op sociale media? Praat terug!
- Het derde interview was met Statenlid Harold van de Velde: Online agressie? Praat er over met elkaar in de raad.
- Het vierde interview was met Statenlid Renilde Huizenga: Klik hier voor het interview “Als we vooruit willen, moeten we bruggen bouwen”.
- Het vijfde interview was met het Statenlid Jan Daenen.
Raadsleden, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden zijn terughoudend geworden op social media: Een derde deel van de raadsleden durft uit angst voor intimidaties op sociale media niet vrijuit te spreken.
Voor raadsleden die te maken hebben met intimidatie en bedreigingen is er het Ondersteuningsteam Netwerk Weerbaar Bestuur.